Tramp “pogurao” MMF-ove prognoze rasta

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

MMF je takođe povećao prognozirani rast u 2017. za više zemalja, uključujući Kinu, Nemačku, Japan i Veliku Britaniju, ali i upozorio da je globalna privreda suočena s mnogobrojnim rizicima među kojima je protekcionizam u spoljnoj trgovini.

U izveštaju se navodi da je pobeda Trampa na predsednilčkim izborima već podstakla rast na berzama, kamatnih stopa i dolara. U izveštaju se rast SAD za ovu godine prognozira na 2,3 odsto, a sledeće na 2,5 odsto, dok je prošle bio oko 1,6 odsto.

Tramp je tokom predizborne kampanje najavljivao smanjenje poreza, reformu propisa i povećanje u potrošnji na infrastrukturu što bi, po njegovim ocenama, trebalo da poveća privredni rast SAD na četiri odsto. MMF je, međutim, u odnosu na raniju prognozu, privredni rast SAD povećao za 0,1 odsto ove, i 0,4 odsto sledeće godine.

Na svetskom nivou, MMF je zadržao privredni rast od 3,4 odsto ove i 3,6 odsto 2018. godine, dok je prošle godine bio 3,1 odsto, što je najniže od finansijske krize 2008. i 2009. godine.

“Globalni ekonomski pejsaž počeo je da se menja uz drugoj polovini 2016. godine”, rekao je glavni ekonomista MMF Moris Obstfeld, dodajući da je u mnogim zemljama došlo do skoka u proizvodnji, a da su finansijska tržišta zabeležila rast posle pobede Trampa.

Posledice Trampove pobede osetiće se različito u svetu, pošto će neke zemlje imati veći rast s povećanjem privrednih aktivnosti u SAD, dok će se neke zemlje u razvoju suočiti s izazovima pošto budu rasle kamatne stope.

MMF je povećao i prognozirani rast Kine na 6,5 odsto ove godine, što je za 0,3 odsto više nego u oktobru. Dok je povećan prognozirani rast u Nemačkoj, Japanu, Španiji i Velikoj Britaniji, smanjen je za Italiju, Južnu Koreju, Indiju i Brazil.

MMF je naveo da bi rast u Latinskoj Americi mogao biti ugrožen neizvesnošću s Meksikom, imajući u vidu Trampove izjave o potrebi za promenom trgovinskih veza SAD i Meksika.

Izvor: Beta