Trampa će zbog ovoga “zavoleti” firme i američka srednja klasa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp predložio je najveće promene u poreskom sistemu u poslednje tri decenije, za koje tvrdi da bi donele veliko olakšanje Amerikancima srednje klase.

Trampov plan predviđa da se srežu porezi za firme i imućne, ali ga očekuje borba u Kongresu s obzirom na to da mu demokrate nisu nikako naklonjene, a njegova stranka je podeljena.

Zakonodavci su sveobuhvatniju reformu poreskog sistema decenijama zaobilazili u širokom luku, piše Rojters i podseća da je poslednja poreska reforma sprovedena 1986.

Tramp tvrdi da bi reforma poreskog sistema donela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase. Bela kuća je saopštila da bi prema tom predlogu prihodi tipičnih porodica srednje klase bili u manjoj meri podložni saveznom porezu na dohodak.

Plan predlaže smanjenje poreskih stopa na korporativni prihod, rezanje poreza na prihode firmi kojima se porezi ne obračunavaju na nivou korporacija već se vlasnici oporezuju prema porezu na individualnu dobit. Većina kompanija u SAD, njih oko 95 posto, su tzv. “pass-through” firme.

Predlog, između ostalog, predviđa 20-procentnu poresku stopu na korporativni dohodak, što je smanjenje u odnosu na sadašnjih 35 posto. Firme u Sjedinjenim Državama plaćaju visoke poreze prema svetskim standardima i traže smanjenje poreza već godinama.

Planom se predviđa i rezanje poreskih stopa na najviše prihode pojedinaca, a ukinuće se uveliko korišćene poreske olakšice kojima se pogoduje stanovnicima u državama s visokim porezima u kojima dominiraju demokrate.

Predlog namerava konsolidovati sadašnjih sedam poreskih stopa u tri od 12 posto, 25 posto i 35 posto.

Velike kompanije su zadovoljne, dok se demokrate protive.

Izvor: Index

Foto: Beta/AP_Evan Vucci