Trampov napad na Vespu i druge proizvode iz EU

amerika1.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Prepoznatljivi proizvodi iz Evrope kao što su sir „Rokfor“ i „Vespa“ skuteri uskoro će se naći na meti američkog predsednika Donalda Trampa, piše portal Politiko.

Sledeće srede predstavnici američkih trgovinskih kompanija organizovaće javno slušanje o mogućnosti uvođenja uvozne carine od sto odsto na 90 evropskih proizvoda, naročito ciljajući poljoprivredne proizvode iz Francuske, Nemačke i Italije.

Kako ističe Politiko, takve mere svoj uzrok imaju u dvadesetogodišnjem odbijanju Evropske unije da dozvoli uvoz američke govedine tretirane hormonima.

Moćni američki farmeri pritiskaju Trampovu administraciju da razreže drakonske mere prema Briselu. EU ima suficit od 136 milijardi dolara u robnoj razmeni sa SAD, što je čini naročito osetljivom na trgovinske sankcije, ocenjuje američki portal.

Iako je većina od 90 proizvoda koji bi se mogli naći na „crnoj listi“ meso i prerađevine od mesa, Vašington se „naoštrio“ i na motocikle, čokoladu, senf, papriku, kesten i što je najčudnije, mašinice za šišanje.

Evropska komisija je saopštila da „pažljivo prati proces u SAD za uvođenje trgovinskih sankcija“.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika nije mogla da da komentar, budući da postavljenje kandidata na tu funkciju, Roberta Lajthicera, Senat još nije potvrdio, navodi Politiko.

Izvor: RTS