U Kini niče grad tri puta veći od Njujorka

PinterestFacebookTwitterShare

Kako bi smanjila nivo zagađenja vazduha u glavnom gradu, kineska vlada namerava da izgradi grad tri puta veći od Njujorka.

Sjungan, nova specijalna ekonomska zona koju Kina osniva u jeku napora da smanji pritisak na Peking, zapravo će biti grad.

U zajedničkom saopštenju dva najmoćnija politička tela u zemlji, Centralnog komiteta i Državnog veća, piše da će se novi grad Sjungan prostirati na području tri okruga, a nalaziće se oko sto kilometara jugozapadno od Pekinga.

Predsednik Si Đinping istakao je da će grad biti “demonstracijsko područje za inovativni razvoj”. Nije poznato kada će početi gradnja ovog megapolisa i koliko bi okvirno mogla stajati.

List Čajna dejli je objavio da će novi grad biti izgrađen potpuno planski kako bi bio čist, ekološki održiv i mesto novog ekonomskog procvata. U taj grad, kako navodi list, vlasti će prebaciti sav sadržaj iz Pekinga koji se ne tiče njegove uloge glavnog grada.

U okviru propagande kineskih vlasti koje reklamiraju projekat, ljudi se podstiču da kupe nekretnine na zasad uglavnom pustoj zemlji.

U Pekingu prema zvaničnim podacima živi 21 milion stanovnika. Glavni grad najveće svetske ekonomske sile i jednog od najvećih vojnih divova nije, međutim, neko posebno mesto za život. Zbog smoga, gužvi, prenaseljenosti…

Ako neko sumnja da bi Kina to zaista mogla da napravi, treba da zna da je Kineze plan jako podsetio na način na koji je nastao Šendžen. On se nalazi severno od Hong Konga i status grada dobio je 1979. godine kad je imao samo 30.000 stanovnika.

Kineski gradovi su po broju stanovnika odavno poznati, ali su danas neprikosnoveni i po površini. Devet najvećih urbanizovanih područja na svetu, kao gradskih prostora administrativnih jedinica, nalazi se u Kini.

Izvor: Sputnjik, Agencije