U Ohridu otvoren pogon za uzgajanje kanabisa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Američka kompanija NYSK holding otvorila je u Ohridu pogon za uzgajanje konoplje i proizvodnju ulja od kanabisa za medicinske potrebe, preneli su lokalni mediji.

Kako je saopšteno, u pogonu koji se nalazi u krugu nekadašnje fabike Ohis već radi 15 radnika, a plan je da do kraja godine bude zaposleno 50, a u narednih pet godina 200 radnika.

Objekat površine 2.000 kvadratnih metara je u potpunosti renoviran kako bi postao prvi moderni pogon u Makedoniji sa licencom za uzgajanje medicinskog kanabisa i izvoz ulja od kanabisa u zemlje Evrope.

“Samo nekoliko zemalja na svetu ima zakonsko pravo da uzgaja i izvozi medicinski kanabis, a sada je Makedonija jedna od njih i to nas čini novom destinacijom za ovu brzorastuću industriju”, rekao je makedonski ministar bez portfelja Džeri Naumov.

Kompanija NYSK, čiji je jedan od osnivača Makedonac koji živi u SAD, navela je da planira da proizvodi 20 različitih proizvoda od kanabisa, a očekuje se da prvi proizvod ima krajem avgusta.

U Makedoniji je zakonom dozvoljena proizvodnja i prodaja proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, a do sada je prodato oko 10.000 pakovanja ulja, supozitorija i masti napravljenih u skopskoj fabrici Replek, koji se izdaju bez recepta.

Izvor: Beta

Foto: A.M.