U Srbiji će od “praške” ostati samo šunka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Proizvođači “praške šunke” u Srbiji moći će samo tri godine posle registracije te robe kao Tradicionalnog garantovanog specijaliteta da koriste tu oznaku, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarstvo je u ime proizvođača “praške šunke” u Srbiji podnelo obrazložen prigovor na zahtev za registraciju “praške šunke” kao Tradicionalnog garantovanog specijalitet (TSG), koji je podnela Češka.

Zahtev Češke je objavljen je u Službenom glasniku Evropske unije u maju prošle godine.

Ministarstvo poljoprivrede je da bi pribavilo argumenata za prigovor organizovalo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa.

Češka strana se složila sa zahtevima tog ministarstva da se proizvođačima “praške šunke” u Srbiji odobri trogodišnji prelazni period da mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod tim nazivom, koji ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korišćenja ćiriličnog pisma za njegovo označavanje.

Prelazni period počinje da teče od trenutka kada “praška šunka” bude registrovana kao Tradicionalni garantovani specijalitet.

Izvor: Beta, N1

Foto: Pixabay