U Srbiji teže “poništiti” ček nego platnu karticu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poništavanje izgubljenog ili ukradenog bankovnog čeka u Srbiji komplikovanija je procedura nego kada izgubite platnu karticu pa čak i ličnu kartu, piše Politika.

Iako starije generacije pamte da su se ovakve neprijatnosti nekada prevazilazile jednostavnom objavom čeka nevažećim u „Službenom glasniku” (što trenutno košta 346,5 dinara po čeku), istraživanje „Politike” pokazuje da je to samo jedan od koraka koje treba preduzeti.

Da bi banka konačno prestala klijenta da duži za izgubljeni ček potrebno je da se osim banci i „Službenom glasniku” obrati i nadležnom sudu koji će pokrenuti vanparnični postupak što, naravno, može da potraje. U pojedinim bankama traže da se gubitak prijavi čak i MUP-u!

Ali tek posle dobijanja rešenja o takozvanoj „amortizaciji” (sudski postupak poništavanja čeka) možete se nadati da je problem najvećim delom rešen.

U Srbiji su čekovi i dalje za veliki broj građana spas za popunjavanje budžeta i to preko plaćanja na odloženo: hrane, obuće i odeće, nameštaja, turističkih aranžmana… Prema poslednjim podacima NBS, za 2015. godinu, na tržištu je realizovano čak 8,8 miliona čekova.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay