U utorak protest kombi prevoznika

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje prevoznika putnika kombijima Srbije održaće u utorak, 7. februara protestnu vožnju u Beogradu i zatražiti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Oni kažu da im taj propis uskrajuće ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika.

Uz poruku “Mi poštujemo zakone – vi poštujte naše ustavno pravo na rad”, kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).

Od 2017. dolazak kombija na kućnu adresu biće zabranjen

Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, čija bi primena trebalo da počne 12. februara, narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU.

Pošto je, po zvaničnim podacima, u Srbiji registrovano 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, primenom loših zakonskih rešenja direktno ili posredno bila bi ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza.

Izvor: Beta