UIPS: Građevina gotovo zamrzla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Građevinarstvo u Srbiji je gotovo zamrlo, saopštava Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) i upozorava da bi, ukoliko se hitno nešto ne promeni, Srbija već dogodine mogla da ostane bez građevinara i uvozi radnu snagu za potrebe izgradnje.

Osim u Beogradu, stanogradnja u drugim gradovima gotovo da i ne postoji, navodi se u saopštenju i objašnjava da majstori masovno rade “na crno”, jer im se to više isplati.

Takođe, kada je država pre koju godinu pokušala da pomogne građevinskoj industriji kroz izgradnju takozvanih neprofitnih stanova, uzburkali su se “centri moći”, koji na skupim kvadratima obezbeđuju sebi zaradu od 500-1.500 i više evra za kvadratni metar.

Održive odgovore i rešenja za probleme u domaćem građevinarstvu UIPS vidi u planskom razvoju građevinske industrije i stvaranju uslova i ambijenta za školovanje i osposobljavanje kvalitetnog zanatskog podmlatka.

Predsednik BK Grupe Bogoljub Karić najavljuje da će plata građevinskih radnika biti 1.000 evra, jer neće “robove u kompaniji”.

Sa dobro plaćenom operativom biće moguće pokrenuti privredu, izgraditi Srbiju i omogućiti ljudima da se skuće po ceni od 500 evra za kvatradni metar, ističe se u saopštenju i zaključuje da je Bogojubov “Nju dil” sažet u paroli: “Da se radi, gradi i rađa”.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Pixabay