Ukrupnjavanje banaka u Srbiji se očekivalo

PinterestFacebookTwitterShare

Povlačenje evropskih banaka iz jugoistočne Evrope zbog visokog nivoa problematičnih kredita i ukupnjavanje bankarskog sektora u Srbiji bilo je očekivano, ocenjuju ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković rekao je agenciji Beta da nije iznenađenje što strani investitori prodaju banke Srbiji, a kupuju ih domaći biznismeni.

“Perspektiva rasta bankarskog sistema u zemljama jugoistočne Evrope je slaba. Evropske banke su u problemima i sa relativno niskim kapitalom, a rešavanje problema u bankama u jugoistočnoj Evropi bi zahtevalo dosta dodatnog kapitala”, rekao je Živković.

Treba očekivati da se evropske banke, prema njegovim rečima, i dalje povlače iz jugoistočne Evrope, pa i Srbije.

“Stranci su preuzimali banke u Srbiji jer su bili relativno povoljni uslovi. Kako će ih voditi domaći investitori u ovom trenutku je teško proceniti”, rekao je Živković.

Ekonomista Ivan Nikolić istakao je da je “koncentracija na srpskom bankarskom tržištu mala i da se očekivalo ukrupnjavanje banaka”.

“Ukrupnjavanje je poželjno, a ne vidim problem da to rade domaći investitori, a posebno da kupuju banke koje su imale ograničene aktivnosti, a neke verovatno i probleme u poslovanju”, ocenio je Nikolić.

Dodao je da je ukrupnjavanje “zakon tržišta i pozitivan proces jer će podići performanse i pojačati konkurenciju među bankama, a to će doneti dobrobit i klijentima jer će pojeftiniti kredite”.

“Iskustvo pokazuje da strani vlasnici nisu uvek uspešni”, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Vlasnik kompanije MK komerc Miodrag Kostić kupio je 100 odsto kapitala grčke Alfa banke, a Findomestik banku su kupili vlasnici kragujevačke Direktne banke.

Prema pisanju beogradskih medija, još nekoliko banaka u Srbiji pregovara o promeni vlasništva.

Izvor: N1, Beta