Uvoz elektromobila u Srbiju uz sertifikat

ElektroautomobilPIX
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Informacija koja se mesecima provlači kroz medije i društvene mreže i koju javnost uzima zdravo za gotovo, da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj se ne može registrovati električni automobil, jednostavno nije tačna.

Moguće ih je registrovati, i u Srbiji ima već više desetina električnih vozila, kaže Dragan Škrnjić, direktor Eko-Kluba Srbija i organizator „Tesla relija“, nadmetanja električnih i hibridnih vozila.

Potrebno je samo da ta vozila, baš kao i sva druga sa klasičnim motorima, ispunjavaju određene uslove, rekao je Škrnjić.

Osnovni uslov je, objašnjava, da vozila poseduju COC sertifikat. To je dokument koji izdaju ovlašćene evropske ustanove – laboratorije, kao dokaz da je automobil saobrazan evropskim bezbedonosnim, ekološkim i drugim propisima u vezi sa automobilima.

Elektromobila u Srbiji zasada nema u većem broju, zbog nemogućnosti pristupanja fondovima EU za subvencionisanje kupovine (koriste ih Slovenija, Hrvatska i druge, bogatije zemlje), ali i zbog slabo razvijene mreže punjača.

Prošle godine je najavljena montaža jeftinih električnih automobila iz Kine. Jedan od nosilaca projekta koji nije ralizovan bio je Dragan Škrnjić.

Kupili smo od Kineza prvi kontingent elektrovozila za unapred poznate kupce, ali je kineski partner odustao od dobijanja upravo COC sertifikata, pa je projekat odložen, kaže Škrnjić.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay