Večernji list: Agrokor dobio kredit i kupio vreme za predah

PinterestFacebookTwitterShare

Agrokor je, prema navodima Večernjeg lista, u poslednje dva nedelje s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je firma dobila dodatnih 300 miliona evra, što joj je, navodno, dovoljno za plaćanje svih dospelih obaveza prema dobavljačima.

Izvori tvrde da bi Agrokor do kraja nedelje tim novcem trebao zatvoriti i sve dugove prema državi, javlja Večernji list. U medijima se baratalo brojkom od šest milijardi kuna duga, ali ministar finansija u Vladi Hrvatske Zdravko Marić to je više puta demantovao.

Agrokor se danas oglasio tim povodom.

“Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći deo na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da dve godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospelih obaveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi”, ističu iz tog koncerna.

Ivica Todorić tako je kupio vreme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko nedelja čeka crna budućnost, piše list.

U domaćim medijima pojavile su se juče informacije da su zaposleni u Srbiju u strahu za radna mesta zbog ovakvog razvoja situacije, ali predsednik Uprave Merkator grupe Toni Balažić izjavio je juče da ta kompanija u skladu sa kreditnim ugovorima koji važe sve do 2020. godine sama upravlja svojim novčanim tokovima i da redovno ispunjava sve obaveze

„Merkator redovno plaća sve svoje finansijske obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, a poslednje tri godine čak su i skraćeni rokovi plaćanja dobavljačima“, rekao je Balažić

Izvor: BIZLife/Večernji list