Vikendice Nikolićevih sinova u nadležnosti Beograda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da su vikendice predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovih sinova u nadležnosti grada Beograda i da grad treba da napravi planove za objekte koji ne mogu biti legalizovani.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare rekla da Beograd kao i ostali gradovi treba da odredi koliko im je novca potrebno za rušenje nelegalnih objekata.

“Mi ćemo u narednom periodu tražiti intenzivnije planove za uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata”, rekla je ministarka, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše dva primera koji su izazvali pažnju javnosti, a to su vikendice sinova Tomislava Nikolića i izgradnja univerziteta u Novom Pazaru.

Zorana Mihajlović dodala je da očekuje da sve lokalne samouprave dostave svoje planove za objekte koji ne mogu biti legalizovani.

Govoreći o izgradnji univerziteta u Novom Pazaru, ona je rekla da još nije dobijena na uvid sva potrebna dokumentacija o tome šta je pod zaštitom države, a šta nije.

Vikendice sinova predsednika Srbije nalaze se na savskom nasipu, a amandmanom Zakona o legalizaciji predviđeno je da ozakonjenje nije moguće ako je objekat izgrađen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

Više od 2,2 miliona nelegalnih objekata

Prema rečima ministarke Zorana Mihajlović, u Srbiji ima više od 2,2 miliona nelegalno izgrađenih objekata, što je milion više od prošlogodišnjih procena. Ona je rekla da je do popisano ukupno oko 1,35 miliona objekata, a da je do danas doneto 44.006 rešenja o ozakonjenju.

Prema njenim rečima, projektovani minimalni ukupni prihod od taksi za ozakonjenje i poreza u naredne tri godine je 35,4 milijarde dinara. “Na osnovu uplaćenih taksi za ozakonjenje, do sada je prihodovano oko 1,2 milijarde dinara”, rekla je Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta

Foto: Beta