Vinova loza „pod stresom“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rod grožđa u Srbiji, slažu se stručnjaci i vinogradari, ove godine će biti umanjen za najmanje trećinu. Proleće sa mrazom, letnja suša, a zatim i nepogode s gradom, uzele su svoj danak, ali stručnjaci ukazuju na to da i pored toga vina od ovogodišnje berbe neće biti loša, naprotiv.

Istina, biće ih manje, ali kvalitet, kako kažu, ne bi trebalo da izostane. Vinova loza je, kako objašnjava profesor Ivan Kuljančić, sa novosadskog poljoprivrednog fakulteta, ove godine „doživela veliki stres“, prvo zbog nedostatka vode, a i zbog temperature.

„Temperatura nije bila tropska, nego saharska objašnjava Kuljančić. – U takvoj situaciji, biljke jednostavno ne mogu da napreduju, nego upadnu u svojevrstan letnji san, odnosno u period u kojem samo stagniraju, pošto nema mogućnosti za fotosintezu. Jednostavno, loza može da podnosi temperature do tridesetak stepeni, a mi smo imali i znatno više. Samim tim, rod je gotovo desetkovan…“, objasnio je stručnjak.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay