VIVALDI FORUM: “Jeftinije je kršiti zakone, nego poštovati ih”

PinterestFacebookTwitterShare

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec bio je centralna figura na jednom od panela u okviru Vivaldijevog foruma, na kom je izneo brojne kritike na račun aktuelne ekonomsko-političke scene u Srbiji.

Profesor Zec, koji je učestvovao na prolećnom Vivaldi forumu na Mokroj Gori, izneo je zanimljiv kritički pristup na račun fiskalne konsolidacije kao, kako kaže, “glavne zvezdice na zastavi vladine politike”.

Mi smo zapostavili ono što je glavna funkcija Vlade, koja se bavi onim čime ne treba, kao i preraspodelom. Uzima od jednih, daje drugima, uzima od svih, daje stranim investitorima, uzima od jednih penzionera, a čašćava druge, slikovito opisuje Zec.

Naša vlast ima fantastičan osećaj da identifikuje “ko su moji, a ko su tuđi” i suština na Balkanu je da se otme onima koji nisu “moji”, a da dam “mojima”, a to je fenomen koji traje stotinama godina. Ova Vlada je samo emanacija već postojećih trendova, kaže profesor Zec.

Ako je fiskalna konsolidacija “glavna zvezdica na zastavi vladine politike”, ša smo mi uradili, pita se Zec uz ironičnu konstataciju da smo “mogli uraditi više da smo ukinuli penzije i tako se konsolidovali zauvek”. Sa druge strane, penzije su smanjene, a doprinosi nisu, nadovezao se Zec.

Prema rečima profesora, Vlada je pre toga, trebalo da napokon popiše ogromnu imovinu države Srbije, pa da se ta imovina proda, restruktuira… Da li su kontrolna tela mogla da se zapitaju šta se dešava sa tom imovinom i da li se tu mogao naći rezervoar za tekući državni deficit, upitao se Zec.

Donose se zakoni koji trajno urušavaju red, poput onog o legalizaciji, smatra Zec uz ocenu da je “suština filozofije ove države da je jeftinije kršiti zakone nego ih poštovati”. Ako je to temelj vrednosti, onda tu nema kraja, izričit je on.

“Mi smo društvo koje kaže: Ko uči taj je štreber, ko poštuje zakon taj je budala, a ko plaća porez taj je idiot”.

Takođe, dodao je, moglo se restruktuirati bar nešto od javnog sektora, ali i da se “zapitamo da li smo mogli drugačije pozajmljivati:

“Da sam ja ministar finansija ili guverner, ja bih doneo akt po kom bi domaći građani mogli državi pozajmljivati bez posrednika i poreza, za budžetski deficit. Onaj ko ima 10.000 dolara da pozajmi Vučiću po jedan posto, ali ne, oni hoće po 3,5 i 7 posto.”

Prema njegovim rečima, u Srbiji je osiromašila klasična srednja klasa, a takođe se stvara i privid potrošnje.

Zanimljiv primer je naveo kroz tržne centre gde je, kako kaže, stvoren jedan kulturološki fenomen. U tržnim centrima se ljudi šunjaju i niko ništa ne kupuje, a to stvara privid potrošnje, kao što sajam knjiga stvara privid čitanosti, kaže Zec.

Govoreći o srednjoj klasi, Zec tvrdi da ono što se smatra srednjom klasom, to je jedno amorfno telo koje se kruni i rasipa, a ovde svaka vlast, pored svojih bogataša, sudija, robijaša, ima i svoju srednju klasu i to je problem diskontinuiteta.

Klasična srednja klasa u celom svetu je profesor gimnazije, međutim oni se pauperizuju, a uzdižu se neke druge slobodne profesije i dobije se suluda situacija koja kulturološki neodgovara, pa je sad srednja klasa onaj sa dve tezge na pijaci, ističe profesor Zec.

Izvor: BIZLife

Piše: A.Mijailović

Komentari 2

 1. Pingback: IZJAVA DANA: Zašto je profesor Zec srećan što imamo ovakvu vlast (VIDEO) - Bizlife.rs

 2. Joc@

  Prof. Zec ima najzdraviji pogled na ekonomiju, ali… vlast NEĆE takav pogled.
  Evo pročitajte vic koji sve ilustruje:
  Razgovaraju Srbin i Nemac.
  – Kod nas je glavni problem bespravna gradnja.
  – A… to je kod nas zabranjeno.