• English
X

Poslovne vesti

Vreme da plate prate “uspehe Vlade”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prosečna zarada u Srbiji znatno niža nego u velikoj većini evropskih država, pa iz sindikata stiže zahtev da ekonomski oporavak zemlje, o kojem vlasti govore, treba da prati i veći standard zaposlenih.

Plate u Srbiji su na izuzetno niskom nivou, a o tome svedoči podatak da je za kupovinu prosečne potrošačke korpe u 2016. godini bila potrebna 1,5 prosečna zarada, koja je prošle godine iznosila 374 evra. U odnosu na prosečnu neto zaradu u 2008. ona je niža za 28 evra ili za 6,97 odsto.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da su “uspesima koje je postigla Vlada u poslednje dve-tri godine stvorene realne osnove za značajnije povećanje zarada u Republici”.

Sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije, što se najpre ogleda u značajnom smanjenju budžetskog deficita i stope nezaposlenosti, te brojnim drugim pozitivnim rezultatima, omogućeno je da se kontinuirano radi na uvećavanju zarada i poboljšanju materijalnog položaja svih zaposlenih u Srbiji, kažu u SSSS.

Traže da ekonomski napredak zemlje prati i porast standarda zaposlenih, jer je to, ne samo način da se smanje nejednakosti i siromaštvo, nego i sredstvo da se pokrene privredni rast i oporavak. U odnosu na većinu zemalja centralne i istočne Evrope, prosečna neto zarada u Srbiji je znatno niža, kažu u SSSS.

Povezane vesti


Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović kaže za Novosti da su oni kao sindikat tražili da se zakon o privremenom umanjenju zarada i penzija stavi van snage. Podneli smo zahtev Ustavnom sudu da se ispita ustavnost ovog zakona i nikada nismo dobili odgovor, kaže Cvetanović.

On ima diskriminatorski karakter. Iako je donet privremeno, još nije ukinut. Vlada se hvali suficitom, a plate se vraćaju samo selektivno, više ili manje, a neki nisu dobili ni dinara.

On dodaje da su oni koji najviše pune budžet najviše oštećeni i dalje su na nivou plata iz 2014. Više od 80 odsto članica Konfederacije imaju plate ispod proseka. Naglašava da je zarada poštara 32.000, dok medicinska sestra sa noćnim radom primi oko 35.000 dinara.

Neverovatan pad standarda mora da se zaustavi. Saglasni smo da u privredi treba da budu veće zarade, ali ne na način da se krše kolektivni ugovori u javnom sektoru i njima umanjuju, izričit je Cvetanović.

Povezane vesti

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay