Vučić: Merkel šalje dobar signal o Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Premijer Aleksandar Vučić je posle sastanka sa Angelom Merkel rekao da se uvećava broj radnika koje nemački investitori zapošljavaju u Srbiji, a da će nemačka kancelarka slati pozitivan signal o stabilnosti i racionalnom ponašanju naše zemlje.

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je najviše razgovora tokom današnjeg sastanka sa nemačkom kancelarkom bilo o regionu i o evropskom putu Srbije, ali da se razgovaralo i o globalnim odnosima.

Premijer je preneo pozdrave i najbolje želje Angele Merkel građanima Srbije. Zahvalio joj je na gostoprimstvu i istakao da je ogromna čast za Srbiju to što je razgovor trajao više od dva sata.

Prema njegovim rečima, sa nemačkom kancelarkom je razgovarao kako o bilateralnim odnosima, tako i o načinu na koji možemo da privučemo još nemačkih investitora.

Vučić je naveo da je Merkelova ocenila kao dobru ideju da se razgovara sa nemačkim pokrajinama i da to treba da nastavimo kako bismo njihove predstavnike i kompanije doveli u Srbiju, a da će ona poslati dobar signal o stabilnosti i racionalnom ponašanju naše zemlje.

Naveo je da je Merkelova veoma zadovoljna kada je reč o ekonomskoj stabilnosti Srbije. “Očigledno da mnogi u Nemačkoj bolje razumeju šta smo uradili, nego mi u Srbiji”, naveo je Vučić.

Što se tiče razgovora o regionu, Vučić je rekao da je naglašen ključni značaj regionalne stabilnosti, te da je on govorio o ulozi Srbije u tome i svemu onome što je pred nama. Istakao je da je Angela Merkel, sada kada zna sve detalje, zabrinuta.

“Ona vidi celinu slike, prepoznaje suštinu i jedan je od retkih lidera koji je suštinski zabrinut i zna koliko je važno da na Zapadnom Balkanu ne dođe do trzaja. Nemačka se ponaša kao odgovorna zemlja koja mora da brine o tom delu sveta – od Makedonije do BiH i naših odnosa sa Hrvatskom”, rekao je Vučić.

“Govorio sam i o našem projektu carinske unije i ta ideja joj se dopala”, rekao je Vučić, ističući sastanak važna stvar za odnose Srbije i Nemačke, te da Nemačka postaje jedan od ključnih partnera Srbije.

Vučić je naveo i da je Merkelova želela da sastanak traje duže, ali da mu je rekla da treba da požuri da prenese građanima Srbije o čemu su sve razgovarali tokom današnjeg susreta.

Saga o Železari

Premijer Vučić je naveo da je imao 20 minuta sage o Železari i antidampingu, te da je molio Angelu Merkel da nam u tome pomogne.

“Kinezi imaju 50 posto svetskog tržišta, ali je kancelarka rekla da će da pogleda i uradi sve što može o tom pitanju. Za nas je katastrofa ako bi se bilo šta slično dogodilo, jer taman što smo dobar deo tih problema rešili. Mislim da je kancelarka Merkel to razumela”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS

Foto: Beta