VW direktorima: Ne idite u SAD, da vas ne uhapse

PinterestFacebookTwitterShare

Pravna služba Folksvagena (Volkswagen) savetovala je svoje bivše i sadašnje vodeće ljude da ne putuju u Sjedinjenje Američke Države, jer bi mogli završiti u zatvoru.

Najviši menadžment VW bi stupanjem na američko tlo vrlo verovatno bio uhapšen, javlja Rojters, a podstaknut informacijom kako je jedan od šestorice optuženih direktora u aferi Dizelgejt, Oliver Schmidt, ovog vikenda uhapšen na aerodromu u Majamiju.

Schmidt se vraćao sy godišnjeg odmora koji je proveo na Kubi, a u Majamiju je presedao na let za Evropu. Optužen je za učestvovanje u zaveri koja je imala za cilj da prevari SAD, i to bez mogućnosti zamene za kauciju.

Prema zakonu, nemački građani mogu biti izručeni u zemlje Evropske unije ili na međunarodni sud. Ali, napuštanjem Nemačke postoji opasnost da u SAD budu izručeni iz trećih zemalja. To je veliki problem za VW u kojem radi preko 600.000 ljudi, a više od 88 posto vozila proda izvan Nemačke.

Prvi anonimni izvor rekao je za Rojters kako su direktori savetovani da ne putuju u Ameriku, dok je drugi rekao da upozorenje važi i za one koji (još) nisu optuženi. Među njima je bio i Schmidt, ali on se očigledno oglušio na upozorenje.

VW se prošle nedelje nagodio pristavši da plati 4,3 milijarde dolara, ali time nije otklonjena individualna krivica.

Izvor: Index