VW povećao dobit za 44 posto

PinterestFacebookTwitterShare

Nemački Folksvagen (Volkswagen) povećao je dobit u prvom tromesečju za 44 odsto, pošto je uložio napore da prevaziđe skandal sa lažiranim podacima o izduvnim gasovima na testovima.

Dobit posle plaćenog poreza porasla je na 3,4 milijardi evra u prvom kvartalu 2017, sa 2,4 milijardi evra u istom kvartalu prošle godine. Prihodi su porasli za 10 odsto na 56,2 milijardi evra, saopštio je VW.

Takođe je zabeležen porast dobiti istoimenog brenda Folklsvagen. Glavni brendovi Folksvagen Grupe, pored marke Folksvagen, uključuju luksuzne modele Audi i Porše, kao i Škodu, Seat i Lamborgini.

Kompanija je saopštila da je poboljšan rezultat zbog strožih kontrola troškova, kao i prodaje profitabilinijih modela i povoljnih pomaka deviznog kursa.

Počinju da se vide rezultati smanjenja troškova posle strukturnih promena uvedenih nakon skandala koji je izbio 2105. godine. Među promenama je bolji nadzor razvojnog sektora, odustajanje od neprofitabilnih modela i bolje reagovanje na potrebe tržišta, preusmeravanjem na druge modele ili druge regione.

Kazne i troškovi povezane sa skandalom smanjile su količinu gotovog novca, međutim finansijski direktor Frank Viter rekao je da Folksvagen grupa i dalje ima “jaku finansijsku osnovu”, iako je ove godine čeka još izdataka vezano za skandal oko izduvnih gasova. Neto keš firme pao je za 3,9 milijardi evra na 23,6 milijardi evra.

Izvor: Beta