ZA SAMO PAR DANA: Dogovoreni poslovi od 65 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Zvanična poseta saudijskog kralja Salmana Pekingu već je rezultirala potpisivanjem ugovora ukupne vrednosti čak 65 milijardi dolara.

Saudijski kralj započeo je posetu Kini u četvrtak u sklopu jednomesečne azijske turneje, a glavni cilj poseta je zacementirati veze najvećeg svetskog proizvođača nafte s drugom svetskom ekonomijom.

Najveća država na Arapskom poluostrvu traži načine kako da ojača izvoz nafte u Kinu nakon što je izgubila vodeći udeo na globalnom tržištu od Rusije.

Zamenik ministra inostranih poslova Zhang Ming izjavio je da memorandumi razumevanja i pisma namere ukupno vrede 65 milijardi dolara i pokrivaju područja od energetike do istraživanja svemira, prenosi Rojters.

U sklopu sporazuma predviđeno je da saudijski Aramco i kineski državni industrijski gigant Norinco grade hemijska postrojenja i rafinerije u Kini, dok se kompanija Saudi Basic Industries povezala s naftnom kompanijom Sinopec oko gradnje petrohemijskih projekata u Kini i Saudijskoj Arabiji.

Kralj Salman promovisao je i investicione prilike u svojoj zemlji, u šta spada i prodaja udjela u Aramcu. Privatizacija pet posto udela najavljena za 2018. biće najveći izlazak neke kompanije na berzu u istoriji.

Kina se do sada držala postrani u sukobima koji potresaju Arapsko poluostrvo poslednjih godina, od Sirije preko Jemena.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Beta/AP