Zabranjen uvoz HIP kašice zbog arsena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printskrin

Srbija je zabranila uvoz jedne od najprodavanijih kašica za bebe na našem tržištu – “HIP bio instant kašica-pirinčane pahuljice”, a razlog je povećani sadržaj arsena.

Ministarstvo zdravlja navodi da je sanitarni inspektor za Beograd doneo rešenje da se uvozniku Alca trgovina iz Beograda zabrani uvoz dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu “HIP bio instant kašica-pirinčane pahuljice”. Zabrana se odnosi na proizvod od 20 grama, poreklom iz Austrije.

Proizvod je zabranjen zbog toga što ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena.

“Laboratorijsku analizu izvršila je ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Rešenjem je naređeno da se ova pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi posredstvom ovlašćene organizacije.

Izvor: N1

Foto: printskrin