Zakerberg svake godine „jači“ 9 milijardi dolara

Mark_Zuckerberg_BetaAP.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Svake godine direktor kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg bogatiji je za devet milijardi dolara, a njegovo bogatstvo sada iznosi 62,3 milijarde dolara.

Prošlo je pet godina kako se na američkoj berzi trguje akcijama Fejsbuka, a Blumbergov Indeks milijardera stavlja Zakerberga na peto mesto najbogatijih ljudi na svetu, najviše zahvaljujući ceni akcije njegove kompanije.

Fejsbukov debi na berzi nije bio ružičast. Investitori su počeli da se žale jer je u prvih tri meseca trgovanja na berzi, vrednost kompanije opala za 11,9 milijardi dolara.

Međutim, tada je situacija krenula da se poboljšava. Vrednost kompanije je do danas porasla za 282 odsto, najviše zbog povećanja broja korisnika na 1,3 milijarde, što iznosi 17 odsto svetske populacije. To je ujedno i povećanje broja korisnika za 50 odsto.

Zakerberg je omogućio investitorima da zarađuju od društvene mreže prodajući veb-prostor i korisničke informacije marketinškim agencijama.

Samo od toga profit je porastao prošle godine za 37 odsto. Vrednost Fejsbuka se danas procenjuje na 426,5 milijardi dolara.

Mnogi smatraju da je za to najzaslužniji Zakerberg, za kojeg kažu da neumorno radi na inovacijama.

Uprkos svemu, američki milijarder 2015. godine potpisao je sa fondacijom „Bil i Melinda Gejts“ dogovor da će donirati 99 odsto svog bogatstva.

Izvor: RTS

Foto: Beta/AP