Zbog leda moguća nestašica i poskupljenje goriva

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje Naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je da ukoliko budu potrajale blokade plovidbe Dunavom, Savom i Tisom i problemi u železničkom saobraćaju, u Srbiji može biti ugroženo snabdevanje gorivom.

Dodaju da su izuzetno niske temperature u Srbiji i regionu ovih dana stvorile ozbiljne probleme u logistici motornih goriva.

“Snabdevanje tržišta Srbije nije ugroženo, ali ukoliko prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi u železničkom saobraćaju budu potrajali, može doći do poremećaja. Ovome treba dodati i probleme u radu pojedinih rafinerija, kao i probleme u transportu kroz druge zemlje”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima za prvih devet meseci ove godine, kako navode, oko 12 odsto benzina, 33,5 odsto evrodizela i čak 54 odsto TNG koje se potroše na tršištu Srbije potiče iz uvoza, a za transport goriva se uglavnom koristi rečni i železnički transport.

Navodi se i da uvoznici troše zalihe koje su formirali krajem prošle godine i primorani su da koriste skuplji kamionski prevoz, te, ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju, to se može odraziti i na snabdevenost i na cenu goriva.

Izvor: Beta

Komentari 1

  1. jasna

    Nisu problem niske temperature, već nesposobnost da se organizujemo i unapred pripremimo
    za te niske temperature koje traju unazad 2-3 nedelje. Ovde je uvek razlog viša sila, kao da
    nismo nikada imali zimu ili kišu ili sneg…I neko će da zaradi a većina će da plati cenu
    nesposobne vlasti koja sve naprali stanovništvu.