X

Poslovne vesti

Zlato čini 7,5 odsto deviznih rezervi NBS

ZlatoPIX
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zlato Narodne banke Srbije učestvuje sa 7,51 odsto u ukupnoj strukturi deviznih rezervi i, prema poslednjim podacima, količina zlata u deviznim rezervama iznosi 18,86 tona.

„Ono se u deviznim rezervama NBS nalazi u obliku zlatnih poluga, zlata na računima NBS u inostranstvu i kovanog zlata, kako je definisano i zakonom“, rečeno je agenciji Beta u NBS.

Svetski savet za zlato objavio je novu listu zemalja koje imaju najveće rezerve zlata, a Srbija zauzima 63. poziciju i zemlja je sa najvećom rezervom zlata na Balkanu.

NBS je navela da se najveći deo zlata u deviznim rezervama čuva u Srbiji, u trezoru NBS, i to više od 94 odsto, dok je ostatak zlata na računu zlata NBS u inostranstvu, odnosno u BIS u Bazelu.

„Što se tiče zlata koje se nalazi u trezoru NBS, napominjemo da NBS nema troškova čuvanja zlata, dok troškovi čuvanja zlata na računu NBS u inostranstvu, postoje, ali su zanemarljivi“, navela je centralna banka.

Istaknuto je da je prodaje zlata bilo od početka decembra 2000. godine, a da NBS od 2005. godine nije prodavala zlato već je isključivo uvećavala njegovo učešće u deviznim rezervama i to kupujući zlato na domaćem tržištu. „Za poslednjih pet godina, NBS je povećala rezerve u zlatu za 4,51 tonu“, navodi centralna banka.

Kako dodaju, učešće zlata u rezervama omogućava smanjenje rizika i očuvanje vrednosti investicija i na ovaj oblik aktive je teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti.

Ukazano je da taj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u vremenu nesigurnosti.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Pixabay