Zrenjaninski “Šinvoz”: Milionski posao, a radnika nema

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Zrenjaninski “Šinvoz”, koji se bavi remontom šinskih vozila, potpisao je ugovor vredan 30 miliona evra sa jednom kanadskom kompanijom. Realizacija ugovora trajaće osam godina, a ono što se pojavljuje kao problem, jeste manjak radne snage. Konkurs za zapošljavanje u tom preduzeću je konstantno otvoren.

Zavarivači, bravari, inženjeri i tehnolozi potrebni su za realizaciju ovog posla.

Pored trenutno zaposlenih u “Šinvozu” očekuje se dodatno zapošljavanje 150 ljudi.

Do kraja godine treba da izvršimo pripremu za realizaciju posla. Treba da se angažuje određeni broj zavarivača i bravara koji bi išli na obuku kod ino partnera i radili u njegovim pogonima. Paralelno sa tim ovde bi se izrađivali alati potrebni za izradu proizvoda koje planiramo da radimo. Uz to treba uraditi i probne testove, prototipove i od početka naredne pa narednih osam godina krenuti u serijsku proizvodnju. Jedan deo će imati obuke u pogonima kupaca u inostranstvu, koji će kasnije biti instruktori i obučavati ljude koji će ovde raditi na realizaciji projekta“, kaže Radomir Miljuš, direktor “Šinvoza” za RTV.

U Zrenjaninu dve visokoškolske ustanove obrazuju mašinske inženjere, a Srednja tehnička škola bravare. Ipak, najveći značaj ima dualno obrazovanje.

Naša Visoka tehnička škola ima simulator za zavarivanje, jedina na široj teritoriji, tako da ćemo obezbediti brze edukacije, ali mi ovde radimo nešto kompleksnije, želimo da obezbedimo kadrove koji će tokom redovnog školovanja postati jedna kvalitetna baza i putem modela dualnog obrazovanja prilagoditi svoje znanje potrebama firmi i kompanija kao što je “Šinvoz“, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Dogovoreni posao vredan je 30 miliona evra. “Šinvoz” poseduje tehničku opremljenost i sve potrebne sertifikate, a mladima pruža šansu da steknu praktično znanje i odmah nakon školovanja dođu do zaposlenja.

Izvor: RTV

Foto: Youtube/Printscreen

Komentari 1

  1. deja

    Naravno da nemogu da nadju radnike zato što se prema njima odnose kao da su stoka radio sam dva meseca nisam mogao da dočekam da odem ugovori su na mesec dana uslovi za rad duplo golo naravno nema treće smene radilo se i noću neće da plate noćni rad za propuste direktora kažnjavaju se radnici organizacija posla katastrofa i plata 30000 putni troškovi kasne od 10do12 meseci