5 razloga zbog kojih morate da pravite pauzu za ručak

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Pravite li pauzu za ručak? Koliko ste puta upali u zamku žrtvovanja ovog važnog dela poslovnog dana kako biste što pre završili sa poslom? Verovatno više od jednom. Međutim, da li se time nešto dobija, ili zapravo gubi?

Većina ljudi nije svesna značaja ovakvih pauza, a pritisnuta očekivanjima da “bude što produktivnija” i uštedi vreme, odlučuje da uzme par zalogaja “s nogu” i nastavi da radi. Iako ponekad nije lako da se ubaci u raspored, preskakanje kvalitetne pauze za ručak ima negativan uticaj na energiju i satisfakciju na poslu. Ako pripadate onima koji to čine, takođe rizikujete svoje zdravlje i sposobnost da normalno funkcionišete.

Ovih 5 razloga podsetiće Vas zbog čega je bitno da nikako ne preskačete vašu pauzu i inspirisati da više ne budete deo lošeg trenda:

  1. Bićete produktivniji

Istina je da pauza neće naškoditi Vašoj produktivnosti. Suprotno, pomoći će Vam da je sačuvate. Ljudski mozak može da se koncentriše na posao samo određeno vreme. Nakon toga se umara i ostvaruje lošije rezultate. Neprestano sedenje na poslu iscrpljuje duh i telo i smanjuje produktivnost i zbog toga su ove pauze odlična prilika da se napune baterije i povrati koncentracija.

  1. Sačuvaćete energiju

Mnoga istraživanja su pokazala da kratak predah u toku radnog dana može da donese brojne koristi kao što su manje bolova i ređe glavobolje. Neformalna komunikacija sa kolegama ili kratka šetnja od nekoliko minuta za vreme ručka će Vam pomoći da se opustite, odmorite oči i misli, ali i da obnovite energiju koja Vam je potrebna za nastavak dana.

  1. Bićete kreativniji

Kreativnost predstavlja kompleksan proces koji, bez obzira koliko volite svoj posao, ne može da nastane ukoliko je Vaš mozak konstantno zaposlen. Ukoliko se stalno vrtite u začaranom krugu obaveza i ne dajete sebi priliku da se odmorite ili čujete nešto novo, ne možete dobiti inspiraciju za nove ideje. Kreativnost i nove ideje se najčešće javljaju u momentima kada ne razmišljate o poslu.

  1. Usvojićete zdravije navike

Da biste ostvarili sve benefite pauze za ručak i vratili se puni energije sa iste, bitno je i kakvu hranu birate i na koji način je konzumirate. Mnogo je svrsishodnije da odete iz kancelarije i nađete mesto gde ćete pojesti salatu, voće ili neku hranljivu čorbu, nego da na brzinu pojedete kiflu za radnim stolom. Takođe, ako jedete brzo, izazvaćete gasove i “častiti” sebe neprijatnim osećajem u stomaku.

  1. Bićete srećniji

Pauza sa kolegama, ili prijateljima u blizini može učiniti da na kratko zaboravite na stres koji imate na poslu. Ovakve pauze mogu potpuno da promene Vaš dan i pomognu Vam da nastavite rad u mnogo boljem raspoloženju. Socijalizacija tokom ručka i razgovor o ne-poslovnim temama (naročito ako je lep i sunčan dan!) će učiniti da se osećate srećnije, opuštenije i spremnije za nove izazove.

Uz malo discipline i truda možete da uradite mnogo više, da se osećate mnogo energičnije i odmornije i budete znatno zadovoljniji!

Da li Vi pravite pauzu za ručak?

Usvojite dobre navike

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay