Inteligentno ili pomalo bljutavo: Ovako Ilon Mask piše svojim zaposlenima (koji se povrede na radu)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kompanija za proizvodnju električnih automobila “Tesla”, koju vodi zvezda tehnološkog preduzetništva, Ilon Mask (Elon Musk), počela je se hvata u koštac sa velikim problemima. Naime, kalifornijska neprofitna organizacija “Worksafe”, grupa zadužena za bezbednost radnika na poslu, skoro je objavila izveštaje u kojima se kaže da je stopa povreda na Teslinim lokacijama u Kaliforniji, za 30 odsto veća od industrijskog proseka u 2014. i 2015. godini.

Mask, s druge strane, insistira da je bezbednost prioritet u “Tesli”. On tvrdi da su skorašnji potezi, među kojima je i taj što je kompanija zaposlila stotine radnika koji bi bili zaduženi za treću smenu i smanjili prekovremeni rad, imali veliki uticaj na smanjenje stope povreda.

Naravno, Mask je pod budnim okom javnosti – bilo da je u pitanju način na koji rukovodi kompanijama, bilo da je njegovo slobodno vreme koje provodi sa decom i novom devojkom – Amber Herd. Zato su svi njegovi potezi promišljeni, pa i ovaj da zaposlenima pošalje pismo:

“Nema reči kojima bih mogao da iskažem koliko brinem o vašoj bezbednosti i zdravlju. Slama mi se srce kada se neko povredi dok radi i trudi se da učini da kompanija “Tesla” bude uspešna.
Zato ću o svakoj povredi biti izveštavan direktno, bez izuzetka. Imam sastanke sa timom za bezbednost svake nedelje i želeo bih da se sretnem sa svakom povređenom osobom čim ozdravi, tako bih mogao da razumem, i to direktno od njih, šta je tačno potrebno da se uradi kako bismo poboljšali situaciju. Onda ću otići do odeljka za proizvodnju i uradiću isti zadatak koji oni rade.
Ovo je nešto što bi svi menadžeri u Tesli trebalo da urade. U Tesli, mi vodimo iz prvih, borbenih redova, ne iz bezbedne zone ili sa nekog udobnog mesta. Menadžeri moraju uvek da stave bezbednost tima ispred svoje sigurnosti.”

Naravno, Mask je pokazao da ima empatiju za svoje radnike, da mu je stalo, i da hoće na svom ličnom primeru da iskusi i opasnost i bezbednost bilo kog radnog mesta. Mada, da li ste ikada čuli da se šef povredio isprobavajući posao radnika? Nadamo se da će prvi dobri rezultati stići uskoro, kako se Masku “srce ne bi slamalo”.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP

Piše: N.V.

Komentari 1

  1. AMIT VUJIC

    Uverenja sam da je Mask kao dokazano autentican lik i covek ostvaren na mnogim poljima i vecem broju nivoa nego vecina, osoba sa izrazenom empatijom te da su njegovi dopisi zaposlenima zaista izraz njegove iskrene zelje da TESLA napreduje i u tom smislu.

    Piscu ovog teksta predlazem da “bljutavim” naziva aktivnosti nekih drugih a ne Maska.

    Mask je zaista izuzetan lik i nije sramota pokazati divljenje prema takvima. Jedini covek koji je napravio TESLA brend na koji bi, uveren sam, i Tesla Nikola bio licno ponosan.