Kako da radite od kuće a da ne izgubite razum (ili posao)

PinterestFacebookTwitterShare

Rad od kuće je za mnoge san. Ne morate da gubite vreme da putujete do posla, da gubite živce i novac na prevoz i hranu. Ne morate da razmišljate šta ćete da obučete, da li će da vas nervira buka, šef ili kolega. Međutim, oni koji rade od kuće skoro sve vreme, znaju da to nije nimalo lak zadatak. Iz kreveta pravo za računar, nezdrave grickalice, usamljenost, mnogo stvari koje vam odvlače pažnju…

Pre svega, treba biti organizovan i discplinovan. Pored toga, postoji i nekoliko trikova kako da radite od kuće a da totalno ne poludite.

Napravite kutak u domu koji će biti vaš „radni prostor“

Dakle, to ne mora da bude čitava soba, ili deo kuće koji će vam biti samo za rad. To može da bude jedan ugao u sobi. Bićete mnogo produktivniji ako posvetite taj jedan kutak samo radu.

Odredite radno vreme

Najbolje bi bilo da bude isto vreme kao da ste u firmi, a ne rad noću ili popodne.

Obucite se

Možda vam zvuči smešno, ali često oni koji rade od kuće ne izlaze iz pidžame ili stare trenerke. To ne znači da bi trebalo da budete u štiklama ili poslovnom odelu, ali trebalo bi da se ubacite u „radno raspoloženje“. Odeća ne treba da vas podseća na spavanje ili odmaranje već da treba da radite.

Završavajte posao, nemojte sređivati kuću

Počne bezazleno sređivanjem veša, a onda brisanjem prašine, kuvanjem ručka… Učinite sebi uslugu i sve ove kućne poslove radite popodne ili vikendom, baš kao da ste u kancelariji.

Pravite pauze

Na svakih nekoliko sati ili na svakih sat vremena ustanite od računara i udahnite svež vazduh, ili se prošetajte. Postoji i jedna aplikacija koja vam može pomoći u tome, zove se „Stand Up!“, i ohrabruje vas da češće protežete noge.

Postavite ciljeve

S obzirom da nemate nikoga ko bi proveravao kako napredujete, postavite ciljeve na kraće i duže staze – šta treba da završite za sat vremena, a šta do kraja dana ili nedelje. Ne samo da ćete biti produktivniji već ćete biti sigurni da će vam karijera ići u boljem pravcu.

Grickajte pametno

Kao što ne biste jeli za računarom na poslu (pogotovo ne kompletan ručak), tako nemojte ni kod kuće. Pogotovo nemojte grickati nezdravu hranu, već birajte koštunjavo i sušeno voće.

Ostavite posao u „kancelariji“

Jedna od prednosti rada od kuće je fleksibilnost, ali pokušajte da držite posao i zadovoljstvo odvojeno. Što znači da na kraju radnog dana treba da isključite računar i raščistite radni prostor. To je pre svega zdravo za vašu psihu, a kada razdvojite posao i zadovoljstvo, možete na duže staze da radite od kuće.

Izvor: BIZLife

Piše: N.V.