• English
X

Poslovni saveti

Kako da vas najbolji zaposleni nikada ne napuste? Pitajte ih ovih 5 pitanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Postoji izreka da su zaposleni zainteresovani za posao zbog kompanije, ali da daju otkaz zbog menadžmenta. Ako se prisetite nekih ličnih ili tuđih primera, shvatićete da je to u najčešćem broju slučajeva tačno.

Gubitak dobrog radnika kompaniju može mnogo da košta, zato menadžment treba da se potrudi da uradi sve što je u njegovoj moći da zadrži kvalitetne ljude.

Sajt Inc.com piše o 5 pitanja koje lideri treba da postave svojim zaposlenima (na neformalnim sastancima) kako bi znali kakva je „atmosfera“ u kompaniji, i da li su zaposleni srećni i zadovoljni.

1.“Šta vam se sviđa kod ovog posla?“

Ovo pitanje pomaže menadžeru da shvati koje delove posla zaposleni vole a šta im „ne leži“. Tako će znati u kojoj meri su zaposleni zadovoljni poslom.

2. „Možete li da opišete dobar dan na poslu koji ste skoro imali?“

Kada saznaju koji su im dani na poslu ostali u pozitivnom sećanju, lideri mogu da rade više na tome da ovakvih dana bude više.

3. „Da li mislite da su vaše veštine u potpunosti iskorišćene?“

Najbolji scenario je da menadžer otkrije veštine za koje nije ni znao da ih zaposleni ima. Na taj način će zaposleni iskoristiti svoje sposobnosti koje će mu pomoći da se još više motiviše i uključi, dok će lider ponuditi nove mogućnosti u koje će uključiti te sposobnosti.

4. „Da li mislite da ste prepoznati i priznati za ono što radite?“

Naravno, potrebna je hrabrost da bi se ovo pitanje postavilo i da bi se saslušao odgovor, pa makar bio i najnegativniji mogući. Ako je zaposleni nezadovoljan, onda bi trebalo proći kroz moguća rešenja. Kako kažu istraživanja, menadžeri bi pohvale trebalo da daju jednom nedeljno.

5. „Da li mislite da ste dovoljno poštovani?“

Lideri bi trebalo da postave ovo pitanje kako bi otkrili koliko je tim „zdrav“, odnosno odnosi unutar tima. Ako postoje optužbe, „upiranje prstom“, tužakanje, to samo pokazuje da odnosi u timu nikako nisu dobri, i da bi trebalo na tome mnogo više raditi. Istraživanja pokazuju da je poštovanje ključni motivator u celokupnom uključivanju u posao.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: N.V.