• English
X

Poslovni saveti

Napustila je posao u Guglu i pokrenula svoj: Kako da znate da ste spremni da pokrenete biznis

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

“Kada imate svoj biznis je kao da imate dete,”

smatra Hajdi Zak (Heidi Zak).

Zak je izvršna direktorka i suosnivačica, zajedno sa svojim mužem Dejvom Spektorom (Dave Spector), kompanije koja se bavi izradom grudnjaka „ThirdLove“. U 2012. godini, Zak je napustila poziciju senior marketing menadžera u Guglu, da bi osnovala svoj startap.
Zak (koja inače ima dvoje odrasle dece) je objasnila za Business Insider, da preduzetnici treba da planiraju svoj put na duge staze. “Ako imate nedoumice da li ste sposobni da podižete svoje dete, pardon, razvijete svoj poslovnu ideju, i to u narednih nekoliko godina, u nevolji ste,” kaže Zak.

Zato, pre nego što ostavite posao i počnete potpuno da se bavite preduzetništvom, trebalo bi da se zapitate: Da li je ovo nešto što bih mogao da radim do kraja života?

Podjednako važno je i da se zapitate: Da li je ovo nešto što bih mogao da radim do kraja života i da budem srećan?

Kompanija „ThirdLove“, koja prodaje grudnjake online i kojoj je cilj da bolje snabde žene nego tradicionalne trgovine, dobila je preko 13 miliona dolara investicije, prema sajtu „Crunchbase“.

Na osnovu njenog iskustva započinjanja kompanije, Zak je rekla da posebno u prvim danima (kada započnu posao), preduzetnici moraju da prihvate da će raditi 80 do 100 sati nedeljno. To znači da je neizbežno da žrtvuju svoje vreme koje bi proveli sa prijateljima ili u nekim drugim aktivnostima. Ali, čak i posle toga, kaže Zak, kada kompanija stane na svoje noge, opet uzima dosta vremena.

Kad se Zak susreće sa mladim preduzetnicima kojima je i mentor, pita ih: „Da li ste spremni da napustite stabilnost onoga što radite sada? Da li ste voljni da odustanete od plate (koju imate sada)? Da li ste spremni da uložite svoje vreme i energiju – neko vreme?
Ponekad ljudi iskreno kažu „Nisam“, a ja im na to kažem – Onda ne bi trebalo da razmišljate o davanju otkaza i započinjanja biznisa,“ rekla je Zak i dodala da je korisno da tako „otrezni“ sve ljude koji misle da je „kul“ započeti svoj biznis.

Naravno da može da bude kul, ali Zak kaže da će takođe biti i „mračnih dana“ kada ne znate da li će vaš posao uopšte uspeti. „Ti momenti su veoma teški, i tada dobijate potpunu sliku o tome šta znači osnovati svoju kompaniju,“ zaključuje Zak.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.