• English
X

Afterhour, Poslovni saveti

“Nikada ne bih zaposlio nikog poput tebe”: Kako je operativna direktorka Fejsbuka brutalno odbijena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg), trenutno se nalazi na poziciji operativne direktorke u Fejsbuku (Facebook) a osnivačica je i humanitarne organizacije Leanin. Naravno, nije oduvek bila u vrhu sveta novih tehnologija.

Pre premeštanja u Silicijumsku dolinu, radila je kao načelnica štaba za (bivšeg) sekretara trezora Lorensa Samersa, kao i konsultant za kompaniju „Mekinzi“. Od 2001. godine Sandberg prelazi u privatni sektor.

Ali, taj potez je bilo lakše isplanirati nego sprovesti, što je objasnila u jednoj epizodi u podkastu „When to Jump“: „Bilo je dosta odbijanja, i mnogo nervoze,“ prisećala se Sandberg i kaže da se čak pitala da li će ikada dobiti posao u ovoj industriji.

Sandberg je već te 2001. godine išla na mnoge intervjue u Silicijumskoj dolini, ali je imala poteškoća da posao i nađe.

Tačka u kojoj je dotakla dno jeste kada joj je direktor jedne kompanije usred intervjua rekao: „Nikada ne bih zaposlio nikoga poput tebe.“ Ona je na to odgovorila „Zašto ste onda pristali na sastanak sa mnom?“, a on je rekao da je razlog što mu je član borda to zatražio.

Prošlo je 10 meseci od prvog intervjua, Sandberg se nije predavala, niti je htela da se vrati u vladin sektor, gde bi joj bilo lakše i gde bi se osećala sigurnije. U jednom trenutku joj se posrećilo i dobila je ponudu u kompaniji „Gugl“ (Google).

Taj posao u Guglu bio je korak nazad u odnosu na njenu poslednju poziciju – načelnice štaba, gde je bila na čelu tima od nekoliko desetina hiljada ljudi. U Guglu je bila na čelu njih četvoro.

Ali, danas joj je naravno drago što je prihvatila posao koji se u tom trenutku činio kao korak nazad. Sandberg je zaključila da volja da se napravi korak nazad da biste krenuli napred, jeste ono što donosi veliku promenu.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife/Business Insider

Foto: Beta/AP

Piše: N.V.

Komentari 1

  1. Perica

    Da, a ja nikada ne bih zaposlio nikoga poput nje, bas zato sto radi tu gde sad radi. Takvi “umovi” su inistili sve sto je zdravo u ljudskom rodu!