Šta bi Bil Gejts savetovao mlađem sebi?

bil_gejts_youtube
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Milijarder Bil Gejts (Bill Gates) i ove godine je učestvovao na Redditovom projektu AMA („Ask Me Anything“) i odgovarao na pitanja svojih obožavatelja.

Među mnogim drugim, daleko najpopularnije bilo je pitanje: „Što bi savetovao mlađoj verziji sebe?“

Gejts je započeo svoj odgovor: „Objasnio bih mlađem sebi da pamet nije jednodimenzionalna, niti toliko važna kao što sam tada mislio. Rekao bih da bi mogao istražiti zemlje u razvoju pre nego napunim četrdesete. U to vreme nisam imao baš razvijene društvene veštine, ali nisam siguran postoji li uopšte danas savet koji bi to popravio – možda je trebalo da budem čudan i jednostavno odrastem…“

Podelio je svoje mišljenje i o društvenim mrežama.

„Bio sam uveren kako slobodno objavljivanje informacija koje se mogu lako pronaći mogu poboljšati demokratiju i opšti kvalitet političkih debata. Ipak, događa se da ovakav oblik komunikacije koji je započeo još u vreme televizije produbljava podele u društvu, a ono što je izrazito zabrinjavajuće je da bi one mogle postati još veće u ovom digitalnom svetu“.

Na pitanje šta smatra uspehom, Gejts je napisao: „Voren Bafet je uvek govorio kako je mera uspeha sreća ljudi oko vas. Isto tako, dobar je osećaj znati kako si ostavio utisak na ovom svetu – izumom nečega, podizanjem dece ili pomaganjem onima kojima je to potrebno“.

Na pitanje kakvu vrstu napretka bi hteo da doživi, kaže: „Veliki napredak bi bio kad bi kompjuteri mogli čitati i razumeti informacije kao ljudi. Druga stvar vezana je za vakcine. Trebaju nam vakcine za HIV, malariju i TB i nadam se da ćemo ih imati kroz 10-15 godina.

Gejt je poznat po svom filantropskom delovanju i s svojom suprugom Melindom mnogo vremena provodi u poseti zemljama u razvoju.

Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

Milijarderi filantropi pokreću svemirski projekat

BIL GEJTS: Tri veštine za dobar posao

Izvor: Index

Foto: YouTube