Važne lekcije o PROMENI KARIJERE koje će vas ohrabriti, a najvažnija: Nikad nije kasno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

“Moja baka je diplomirala na koledžu sa 72 godine, a penzionisala se sledeće godine. Uvek se setim nje kada počnem da se brinem što sam starija od drugih koji takođe menjaju karijeru. To me uvek podseti na citat: “Nikada ne odustaj od sna zbog vremena koje je potrebno da bi se ispunio. Vreme će ionako proći.”*

Niste suviše stari da biste napravili promenu u karijeri, u stvari, verovatno ste već uradili pola posla.

Tog je mišljenja Dori Klark (Dorie Clark), konsultant za marketing i strateško planiranje, i profesorka poslovne administracije u poslovnoj školi pri Univerzitetu “Duke”.

Ona je objasnila da prelazak iz jedne karijere u drugu, i to kada niste tek izašli sa diplomom fakulteta, ne mora da znači da krećete iz početka, prenosi “Business Insider”:

Ako ste išli jednim putem, i postali ste veoma uspešni u tome, dobra vest je da vam to daje mnogo društvenog kapitala koji možete da iskoristite kako biste došli do druge oblasti. Pitanje je šta ćete sa tim “kapitalom” da uradite.

Drugim rečima, prešli ste korak jedan: Upoznali ste dosta ljudi, nije bitno ni da li oni rade u oblasti koju planirate da napustite. Drugi korak jeste da kapitalizujete svoje veze, koje mogu da vam pomognu u sledećoj fazi karijere.

Kao što je već ranije za “Business Insider” rekla Dženi Blejk, savetnica za karijeru i autorka knjige “Pivot”, ako razmišljate o promeni karijere, prvi korak je da razmislite “u čemu ste već dobri, koga poznajete, u kojoj oblasti već imate nekog iskustva.” Sledeći korak u karijeri trebalo bi da se bazira na tome šta vam dobro ide na vašem trenutnom poslu. Drugim rečima, vizuelno bi trebalo da izgleda kao Venov dijagrai – treba da postoje preklapanja. Ne želite tek tako, nasumično, da birate karijeru.

*O promeni karijere pisali su i čitaoci popularnog bloga “A cup of Jo”, prenosimo komentar:

“Dolazim iz porodice koja je nesrećan spoj perfekcionista i večito zabrinutih. Veoma dugo, od svoje 13-te godine do skoro (imam 32 godine), osećala sam se kao paralisana strahom od toga ko sam ja i šta to radim sa svojim životom. Dobila sam ovaj savet od svog brata pre nekoliko godina i tek sada sam počela da ga prihvatam: Daj otkaze i daj ih često. Probaj sve što te interesuje, i ako to nije kako treba, ostavi, daj otkaz i idi dalje. Sasvim suprotno od popularnog mišljenja, poraz dolazi kada ne probate ništa.”

Izvor: BIZIfe/strani mediji

Foto: Pixabay

Piše: N.V.