Kako komunicirati sa teškim ljudima? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Kako komunicirati sa teškim ljudima?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Svakodnevno smo u kominikaciji sa ljudima. Šta ako je neko nevaspitan, bezobrazan, bezobziran, nekolegijalan, neprijatan, isfrustriran, nerazuman, ljubomoran tj. jednostavno težak za komunkaciju? Kako sa takvom osobom komunicirati, a ne postati „ona“ i ne spustiti se na njen  „nivo“.

  Prvo moramo napraviti razliku između osoba koje su jednostavno teške (takve su rođene) i osoba koje su teške jer smatraju da će na taj način ostvariti cilj. Takve osobe svoje ponašanje koriste kao strategiju odnosno taktiku. Kada postavimo ispravnu dijagnozu i to na vreme, onda smo na putu izlečenja. Kako?

  Vatra se ne gasi vatrom. Zato je korisno na nepristojnost odgovoriti pristojnošću. Na nevaspitanje vaspitanjem. Na taj način ne samo da  „gasimo“ nevaspitanje druge osobe, već  joj pokazujemo kolika je razlika među nama. Takođe, osobu koja nam je naudila „kaznićemo“ tako što ćemo joj uzvratiti dobrim i što ćemo da je izgladnjujemo. Kako se izgladnjuje teška osoba?  Nereagovanjem i samokontrolom. Zašto? Zato što se ove osobe hrane našim reakcijama i gubitkom kontrole. Zato, ako smo u kontaktu sa takvom osobom, ne možemo da kontrolišemo njen gnev, ali možemo da kontrolišemo sebe, svoje reakcije i odgovor na takvo ponašanje. Ne zaboravimo da je svaki napad poziv u pomoć i zato se uvek zapitajmo: Bože, kakva li je muka ovu osobu naterala da se ovako ponaša ili da ovako priča“?

  Za kraj, Norman Pil je rekao jednu divnu stvar: “Kada neko uperi prst u vas, tri ostanu okrenuta ka njemu”.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Dijana Carić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE