Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet najružnijih aerodroma na svetu

    Mnogima se barem jednom dogodilo da su iz nekog razloga zaglavili na nekom aerodromu. To i ne mora biti toliko nepodnošljivo, osim ako nije jednan od ovih sa nimalo pohvalne liste.

    Na stranici www.travelandleisure.com sastavili su listu najružnijih aerodroma na svetu, uz savet – ako letite negde sa njih, uopše se nemojte truditi da ih razgledate. Iako bi se za 90 odsto aerodroma na svetu moglo reći da pripadaju ovoj listi, stručnjaci su zajedno s putnicima presudili i imenovali one neočekivano najružnije, navodeći i razloge za to.
     
    Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi, Njujork

    U davna vremena bio je to predivan i zadivljujući skup moderne arhitekture. Zgrada za međunarodne dolaske imala je grandioznu zaobljenu dvoranu, a terminal Eero Saarinen’s TWA bio je poput raja. Ali, to je bilo pre 50 godina. Danas je ovaj aerodrom skroz drugačiji. Putnike koji dolaze dočekuju beskrajni prazni hodnici i stepenice, a daleko je i od nekada funkcionalnog aerodroma. Don F. Kenedi opisuju i kao prljavi i oronuli i navode da znakovi sa uputstvima uopše nisu jasni. Zbog svega navedenog ovaj aerodrom je prvi na listi.
     
    Aerodrom Šarl de Gol, Pariz
     

     
    Dugi, zakrivljeni i prostrani terminal 2E na pariskom aerodromu Šarl de Gol (dizajniran, kao i ostatak aerodroma od strane arhitekta Paula Andreua), izgledao je zadivljujuće dok se 2004. godine tavanica nije urušila i usmrtila četvoro ljudi. Osim te katastrofe, putnici su razočarani mnogim stvarima koje ne funkcionišu kao i osobljem kojem uopše nije stalo ni do čega. „Na ovom aerodromu pretrpeo sam više ‘zlostavljanja’, izjavio je kritičar i pisac Brus Sterling. Nekako su uspeli da svu bedu spoje sa modernom arhitekturom. Aerodrom izgleda kao žrtva četrdesetogodišnjeg odloženog leta. A britanski dizajner je još dodao i da svo osoblje koje tamo radi može opisati kao sociopate. Jedino pozitivno što su naveli o ovom aerodromu je to što zečevi poprilično uživaju u travnjacima oko njega.
     
    Međunarodni aerodrom Šeremetjevo, Moskva



     
    Terminal 2 ovog aerodroma završen je pre nego je počela letnja Olimpijada 1980. godine, događaj koji je više nego ijedan drugi u istoriji rezultirao lošom arhitekturom. Aerodrom Šeremetjevo građen je ’70-ih godina u ‘herojskom’ stilu. Hodanje aerodromom ravno je noćnoj mori jer su svi zidovi i prolazi (u odnosu jedno na drugo), sagrađeni pod uglom od 60 stepeni. Aerodrom je renoviran pre nekoliko godina, ali to je samo dodatno naglasilo ružnoću ovog mesta.
     
    Aerodrom Hitrou, London
     

     
    Teško je rečima opisati kako izgleda Hitrou. Teri Rajli, arhitekta i bivši direktor muzeja Miami Art, ovim rečima je pokušao da ga opiše: „Hitrou izgleda kao da su se sudarila četiri šoping centra.“ Najviše od svega svojim izgledom vređa Terminal 3 izgrađen 1961. godine, u kojem putnici nagužvani sede u prostoriji sa niskim plafonom sve do vremena polaska. „Nema tog stila u arhitekturi koji podržava ovako nešto,“ rekao je Azmi Merikan, malezijski dizajner.

    Međunarodni aerodrom Vašington Duls, Vašington

     

     
    Aerodrom Duls iz daljine izgleda odlično. Glavni terminal koji je dizajnirao Eero Sarinen i koji je dovršen 1962. godine, veličanstven je deo zgrade. Problem je taj što ga većina putnika nikada ne vidi. Za one koji presedaju na ovom aerodromu, on izgleda kao da su se sve negativne strane ostalih aerodroma u Americi u njemu sjedinile. Niski plafoni, tamni hodnici, deprimirajuće osvetljenje…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE