Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je smislio V-maskiranje „okupatora“?

    Od Njujorka do Londona, od Sidneja do Kelna i Bukurešta, zlokobne maske iz filma „V kao vendeta“ postale su amblem protesta protiv establišmenta.
     
    Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž pojavio se nedavno na protestu grupe „Okupirajte londonsku berzu“ sa takvom maskom. Skinuo ju je, navodno, na insistiranje policije.
     
    Svako ko je gledao demonstracije protiv političara, banaka ili finansijskih institucija širom sveta uočio je detalj koji se ponavlja – stilizovanu masku po liku Gaja Foksa sa brkovima i špicastom bradicom. Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), pitanje je samo – ko stoji iza toga?
     
    Veruje se da su maske – osim obožavaoca filma – prvi koristili ozloglašeni hakeri-aktivisti iz grupe „Anonimni“, 2008. godine, tokom protesta protiv sajentologije, a maske su potom postale popularni rekvizit brojnih antikapitalističkih protesta.
     
    Maske su kreirane za film iz 2006. godine – „V kao vendeta“ – koji je urađen prema istoimenoj grafičkoj noveli: masku nosi enigmatični usamljeni anarhista koji se potpisuje jednostavnim „V“, a bori se protiv fiktivne fašističke partije u Britaniji – po uzoru na Gaja Foksa, poznatog i kao Gvido Foks, koji je bio čuveni zaverenik protiv engleskog kralja Džejmsa, 1605. godine.
     
    Autor novele Dejvid Lojd stvorio je originalni izgled maske za strip koji je napisao Alan Mur. Lojd je masku uporedio sa čuvenom fotografijom Če Gevare koju je snimio Alberto Korda i koja je postala pomodni simbol mladih širom sveta.
     
    „Maska Gaja Foksa postala je uobičajena i zgodna da se koristi u protestima protiv tiranije. Radujem se što je ljudi koriste, potpuno je originalno što se jedna ikona popularne kulture koristi na ovaj način“, rekao je on. Zainteresovani Lojd posetio je proteste grupe „Okupirajte Vol Strit“ u Njujorku da bi video ljude koji nose njegovu masku.
     
    „Smatram da je grupi ‘Anonimni’ bila potrebna multifunkcionalna predstava kako bi sakrila njihov identitet, a istovremeno simbolizovala njihovu individualnost – ‘V kao vendeta’ je priča o borbi jedne osobe protiv sistema“, primetio je.
     
    Film „V kao vendeta“ završava se masovnim scenama u kojima građani Londona sa maskama Gaja Foksa nenaoružani marširaju na parlament. Upravo je ta slika kolektivne identifikacije i simultane anonimnosti bila privlačna ‘Anonimnima’ i drugim grupama, smatra Rik Džonston, komentator stripa.
     
    Lojd tvrdi da su on i Mur, kada su stvarali lik „V“, na umu imali običnog urbanog gerilca koji se bori protiv fašističke diktature, ali su želeli da ubace malo teatralnosti u priču.
     
     
    Maske su prvobitno napravljene za promociju filma i deljene su na projekcijama. Danas, kompanija „Rubis kostjumz“, koja proizvodi maske, proda oko 100.000 godišnje širom sveta, a samo u Britaniji 16.000. Portparol kompanije ne brine previše da bi veza sa aktivistima mogla da utiče na imidž kompanije.
     
    Lojd navodi i da je čuo anegdote da je američka policija tražila maske u kućama kao dokaz da su umešani u proteste „Anonimnih“ što je, kako je rekao „strašno ali i smešno“: „Ne biste valjda progonili nekoga ko ima majicu sa likom Čea?“
     
    Džonston je naveo i da je grupa obožavalaca filma „V kao vendeta“ slučajno zalutala na proteste na Vol Stritu gde ih je policija zamenila za učesnike protesta.
     
    Pol Stejns koji vodi popularan blog pod imenom Gvido Foks smatra da je ironično da aktivisti koji se bore protiv kapitalizma i korporacija nenamerno podržavaju filmsku kompaniju „Varner bros“ koja je jedna od najvećih kompanija u Americi sa godišnjim profitom od milijarde dolara.
     
     
    Stejns smatra da upotreba maski pokazuje „gubitak poverenja u politiku – jer Gaj Foks je figura koja je najviše antipolitična“.
     
    Jedna od članica „Anonimnih“ rekla je da ona i drugi koji protestuju ispred katedrale svetog Pavla u Londonu maske nose ne samo da bi sačuvali identitet već i kao simbol borbe protiv korporativne pohlepe.
     
    Džonston smatra da je maska u osnovi nasilna predstava. „To nije simbol pasivnog otpora već aktivnog terorizma. Reč je o rušenju vlade i zemlje i to može da bude zastrašujuće i da odbije ljude“, smatra on. Ideja da V-maska bude politički simbol je smešna. „To je isto kao kada biste poverovali da možete da srušite vladu uz pomoć svetlosne sablje ili Hi-menovog mača”, zaključio je on.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE