Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najpoznatiji avetinjski gradovi

    Jedno je odsesti u “ukletom hotelu”, a sasvim drugo susresti se sa potpuno napuštenim gradom koji je pritom i savršeno, gotovo morbidno, očuvan. Predstavljamo vam neverovatne nenaseljene gradove u kojima i dalje možete osetiti prisustvo njihovih nekadašnjih stanovnika.

    St. Elmo je napušteni grad u Chaffee okrugu (Kolorado, SAD). Osnovali su ga ljudi koji su bili u potrazi za srebrom i zlatom 1880. Međutim, zalihe su se iscrple već 1922. od kada je potpuno napušten.
    Između 900. i 1150. godine Chaco Canyon bio je najveći centar kulture drevnog naroda Pueblo. Oni su gradili cigle od peščara i dovlačili drvnu građu sa velikih udaljenosti kako bi napravili petnaest najvećih kompleksa koji su sve do 19. veka bili najveće građevine u Severnoj Americi. Pretpostavlja se da su ga stanovnici napustili oko 1130. zbog klimatskih promena.

    Bodie je napušteni grad u planinskom vencu Sierra Nevada. Postao je istorijski park 1962. i svake godine ga poseti oko 200.000 turista. Kao i većina napuštenih američkih gradova, iznikao je zbog potrage za zlatom i ugasio zajedno sa nestankom prirodnih rezervi.

    Humberstone i Santa Laura je kompleks od 200 solana gde je živeo i radio veliki broj doseljenika iz Perua i Bolivije. Nalaze se u udaljenoj Pampi, jednoj od najsušnijih pustinja na svetu i bili su naseljeni sve do 1960. kada je industrija soli potpuno propala. 2005. uvršteni su u UNESCO-ovu listu Svetskog nasleđa.
    Bhangarh je napušteni grad poznat po neobičnim ruševinama. “Šuškalo” se da je uklet, ali je zapravo bio samo deo drevne vojne teritorije koja je danas popularna destinacija za vikend-turiste.
    Kayakoy selo na jugozapadu Turske gde su hrišćani grčkog porekla živeli do 1923. Napušteno naselje danas je muzej na otvorenom i sastoji se od stotina netaknutih kuća u grčkom stilu i crkvi koje obilaze mnogobrojni turisti.
    Herculaneum je drevni rimski grad uništen u erupciji vulkana Vezuva 79. godine Nove ere. Bio je izgubljen zajedno sa Pompeima u gomilama vulkanske prašine, koja ga je, ironično, spasila od propadanja.
    Belchite je utvrđenje sagrađeno 1122. godine koje je uništeno u Španskom građanskom ratu. Istoimeni novi grad sagrađen je nekoliko kilometara dalje, dok stari privlači turiste željne svedočanstava o minulim vremenima.
    Kolmanskop je napušteni grad u Namibijskoj pustinji nazvan po vozaču Džoniju Kolmanu koji je tokom peščane oluje ostavio volovsku zapregu nedaleko od primitivnog naselja. Nekada je bio veoma bogat zbog rudnih bogatstava dok ga stanovnici nisu potpuno napustili.
    Pyramiden je rusko naselje i rudarska oblast na arhipelagu Svalbard koji se nalazi u današnjoj Norveškoj. Osnovali su ga Šveđani 1910. a zatim prodali Sovjetskom savezu 1927. Naselje koje je nekada imalo oko 1.000 stanovnika napušteno je devedesetih godina prošlog veka.
    Goreme je napušteni grad koji ima više od 30 kapela i crkava uklesanih u kamenu. Neke od njih imaju fantastičnu unutrašnjost oslikanu freskama između 9. i 11. veka. Danas je muzej na otvorenom koji posećuje na hiljade turista.
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE