Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FIFA i UEFA pomagale u utaji poreza?

    U nemačkim medijima sve intenzivnije se „secira“ afera koja je vrlo uzdrmala ugled Nemačkog fudbalskog saveza. Iako DFB nije na meti istražnih organa, javnost se pita kako je vrhovni nacionalni fudbalski savez očito godinama tolerisao sistem netransparentne isplate honorara sudijama.
     
    Prema informacijama magazina „Špigl“, u ovom trenutku se vodi istraga protiv 70 nemačkih sudija. Sumnja se da su u poreskim prijavama oni prećutali svoje honorare, u pojedinim slučajevima se radi i o svotama većim od 100.000 evra.
     
    Nemački istražitelji počeli su da sumnjaju da je reč o pravom sistemu sa ciljem bogaćenja – odnosno neplaćanja poreza na prihode. Radi se honorarima koji su aktuelne i bivše nemačkie sudije dobilie uglavnom za vođenje međunarodnih susreta. Npr. utakmice nacionalnih reprezetacija, evropskih kupova ili prijateljskih susreta.
     
     
    „Kreativne“ poreske prijave
     
    U nemačkim medijima se pominje ime Vinfrida Buharta. Ovaj 53-godišnjak je bivši sudija, a trenutno je vlasnik jednog deoničkog društva u blizini Augsburga (Schrobenhausener Treuhand GmbH) koje za svoje klijente izrađuje, između ostalog, i poreske prijave. Najmanje šest sudija protiv kojih se vodi istraga zbog sumnje za utaju poreza su Buhartovi klijenti.
     
    Nemački istražitelji, prema saznanjima magazina „Špigl“, pretpostavljaju da je Schrobenhausener Treuhand GmbH „kreativno“ ispunjavao njihove poreske prijave. Manipulisalo se, kako se sumnja, troškovima službenih putovanja, reprezentacije, pravnog savetovanja, pa čak i poklona koje su sudije primale. Buhart ne želi da komentariše te tvrdnje.

    Ono što čak i finansijske laike najviše začuđuje jeste činjenica da su se honorari sudijama isplaćivali na njihove bankovne račune – izvan Nemačke. Npr. na konto u lihtenštajnskoj LGT-banci.
     
    Jednom DFB-ovom sudiji (Jan-Hendriku Salveru) FIFA (Svetska fudbalska federacija) je od 2006. na LGT-konto uplatila preko 50.000 evra za suđenje na međunarodnim utakmicama. Salver je delio pravdu i na Svetskom prvenstvu 2006. u Nemačkoj i Olimpijadi 2008. u Kini. Istražitelji su pretresli Salverov stan, on očito te prihode nije naveo u svojoj poreskoj deklaraciji.
     
    Da li je novac prebacivan u Lihtenštajn kako bi bio van dometa nemačkih poreskih vlasti? Ukoliko je to istina, zašto su FIFA i UEFA (Evropska fudbalska federacija) uplaćivale novac na inostrane račune nemačkih sudija? Zašto oni nisu posumnjali da tu nešto nije u redu?
     
    U nemačkim pravnim krugovima ponašanje FIFA i UEFA se karakteriše kao „pružanje pomoći u utaji poreza“.
     
     
    Sudije su same krive?
     
    UEFA je već priznala da je isplaćivala honorare na inostrane račune, ali i demantovala mišljenje nemačkih istražitelja: „Nigde u pravilima UEFA-e ne stoji da se honorar treba uplatiti na račun u onoj zemlji iz koje potiče neki sudija ili u kojoj ima prijavljeno boravište. Nezavisno od toga, svim sudijama smo jasno dali do znanja da prihode od strane UEFA-e moraju da oporezuju u skladu s važećim pravilima zemalja iz kojih potiču“, stoji u saopštenju UEFA-e.
     
    Slično je reagovala i FIFA: „Mi prebacujemo novac na račun koji nam dotične osobe daju. To može biti konto u Švajcarskoj, u Nemačkoj ili u bilo kojoj drugoj zemlji. Dotična je osoba sama odgovorna za ispravno i čisto oporezivanje novca u svojoj zemlji“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE