Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ferari napušta Formulu 1?

    Predsednik Ferarija Luka di Montezemolo zapretio je vođstvu Svetskog prvenstva u Formuli 1: „Ili menjajte pravila ili Ferari odlazi“, prenosi Totalsport.


    Iza Scuderije Ferari je teška i frustrirajuća sezona, sa tek trećim bolidom po brzini u ovogodišnjem prvenstvu, iza Red Bulla i McLarena, i samo jednom jedinom pobedom Fernanda Alonsa (VN Velike Britanije, staza u Silverstounu).

    Ekiša iz Maranela učestvuje u takmičenju Formule 1 od njenog osnivanja 1950. godine i osvojila je ukupno 16 naslova prvaka sveta , 216 pobeda, 205 najboljih startnih pozicija i postavila 227 najbržih krugova. Ferari je kao institucija vrlo važan za Formulu 1, ali predsednik Ferarija Luka di Montezemolo izjavio je u objavi na službenoj internet-stranici ekipe da će se Ferari i dalje takmičiti samo ukoliko se promene pravila.

    „Formula 1 je još uvek naš život, ali bez Ferarija nema Formule 1, kao i što Ferari ne bi bio isti bez Formule 1“, izjavio je Montezemolo, i nastavio: „Mi imamo mnogo strpljenja, ali postavili smo jasne uslove da bi naša ekipa ostala u takmičenju. Mi se ne takmičimo u Formuli 1 samo zbog publiciteta, nego iznad svega nam to donosi uspešno istraživanje u svrhu primene na sve delove naših automobila: motora, šasije, mehaničkih komponenti, elektronike, materijala i aerodinamike. Prenos takvih saznanja posebno je porastao u zadnjih dvadesetak godina“, nastavlja predsednik Ferarija.

    „Ono što nije dobro je to da se 90 posto efikasnosti bolida temelji na aerodinamici, a druga negativna stvar je to što je ovo jedini sport u kojem nisu dopuštena testiranja. Mi proizvodimo automobile, ne helikoptere, rakete i avione. Naravno da se ne smemo vraćati u prošlost, ali sada nismo u mogućnosti pružiti priliku mladim vozačima u Ferarijevoj vozačkoj akademiji (Ferrari Driver Academy) jer nisu dopuštena testiranja“.

    Montezemolo je između ostalog ponovio njegovu želju da se dopusti snabdijevanje drugih ekipa njihovim bolidima, komentiravši pri tome odluku Komisije Formule 1 o tome koji dio tehnologije smiju ili ne smiju prepustiti drugim ekipama:

    „Konačno, tu je pitanje trećeg bolida, mi tu ideju ne podržavamo ne zbog samih sebe već zbog sporta općenito. Naše mišljenje je da bi se povećalo zanimanje gledatelja kada bi na stazi bilo više konkurentnih bolida, a ne onih koji kasne nekoliko sekundi po krugu, a takve vodeći prestignu za cijeli krug u ranoj fazi utrke. Kao primjer ću vam navesti 1961. godinu kada je Giancarlo Baghetti pobijedio na VN Francuske u privatnom Ferrariju. O tome se radi, bilo bi lijepo da kroz nekoliko godina vidite naš bolid u američkom, kineskom ili timu iz Abu Dhabija“, mišljenja je Montezemolo.

    Montezemolo je zaključio kako je moguće da Ferari napusti Formulu 1 ukoliko se pravila ne promene: „Mi ćemo se držati svojih načela u najboljoj nameri, ali budimo iskreni, za one koji prihvate našu odluku sve će biti dobro, a oni drugi će morati prihvatiti da je to naše stajalište. Ukoliko Formula 1 još uvek želi Ferari u svojim takmičenjima, moraju se promeniti pravila i dopustiti istraživanje, uz, naravno, nadziranje troškova. Mi u Formuli 1 nismo sponzori već konstruktori“, završio je predsednik Ferarija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE