Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Simbolika brojeva privlači turiste u Nemačku

    Tačno u 11.11 časova svakog 11.11. u Nemačkoj u gradovima uz Rajnu počinje najluđe doba u godini, takozvano „peto godišnje doba“, odnosno sezona karnevala.
     
    Desetine hiljada građana Kelna svake godine se okupi ispred čuvene katedrale i sa gradonačelnikom i predsednikom karnevala odbrojavaju sekunde pre početka „petog godišnjeg doba“. Već od početka novembra Kelnom odjekuje specifična muzika, koja sve tera na ples i pevanje. U mnogim kafanama u starom delu Kelna slavi se do duboko u noć.
     
    Zašto baš 11.11? Pojedini istraživači u broju 11, na nemačkom elf, vide sličnost sa početnim slovima reči koje su bile moto francuske revolucije: egalite, liberte, fraternite (jednakost, sloboda i bratstvo).
     
    Pojedinci se tokom cele godine pripremaju za karneval. Početak karnevala u mračnom i tužnom novembru pominje se još u grčkoj, rimskoj i germanskoj tradiciji. U novembru su slavljeni bogovi koji su zaslužni za plodove jeseni, pre svega grožđe i, naravno, vino. U 19. veku to slavlje su zabranili pruski osvajači, ali su ga građani Kelna ponovo organizovali.
     
    U drugoj polovini 19. veka 11.11. je utvrđen kao datum početka karnevalske sezone. U Nemačkoj postoje organizacije za proslavu karnevala koje se tokom čitave godine pripremaju za slavlje. Postoje i muzičke grupe koje sviraju samo karnevalsku muziku. Tokom karnevala Kelnom odjekuje „Kele alaf“, termin koji se prvi put pojavio 1635. godine i koji znači „Keln pre svega“.
     
    Desetine hiljada posetilaca svake godine dolazi u „grad sa katedralom“ kako bi uživo mogli da prate najpoznatiji karneval u Evropi. Glavna atrakcija su karnevalske povorke iz kojih se ljudima na ulici bacaju cveće i slatkiši. Turisti koji upravo zbog karnevala dođu u Keln, a njih nije malo, nikako ne smeju da propuste slavlje u nekoj od bezbrojnih pivnica ili knajpi-krčmi, kao ni posmatranje glavne povorke ponedeljkom, koja se tradicionalno zove Rozenmontag i koja predstavlja vrhunac karnevala.
     
    Ove godine glavni karneval se održava krajem februara. Gostima koji zaista žele da dožive karnevalsko slavlje na pravi način starosedeoci preporučuju da se ne izdvajaju iz grupa. Smisao lude zabave je slavlje u grupi: zajedno se pije, njiše u ritmu muzike i igra. Za pridošlice je zaista dobro iskustvo videti ljude po ulicama koji odbacuju svoju svakodnevnu uštogljenost, stid i uzdržanost i pevaju po ulicima, uz kriglu obaveznog kelnskog piva – Kelš, navodi Dojče vele.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE