Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Nepotrebni stadioni sa hlađenjem za SP 2022 ?

    Katar bi trebalo da preispita planove o gradnji stadiona za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine sa klima uređajima i umjesto toga razmotri mogućnosti rashlađivanja objekata prirodnim putem, izjavio je danas arhitekta zadužen za dizajniranje jednog stadiona Džon Barou.


    Barou, koji je dizajnirao olimpijski stadion u Londonu i stadion za potrebe Svetskog prvenstva u Johanesburgu, izjavio je da bi bilo moguće postići prihvatljive temperature bez korištenja klima-uređaja.

    „Organizatori žele da naprave impresivan stadion sa klima uređajima, ali mi ulažemo velike napore da ih uverimo da to nije potrebno“, rekao je Barou na međunarodnoj fudbalskoj konferenciji u Cirihu.

    On je dodao da bi stadioni sa klima-uređajima bili komplikovani za održavanje u dužem periodu.

    Ideja o dodatnom rashlađivanju stadiona bila je jedna od presudnih za izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva, uprkos vioskom temepraturama koje vladaju u toj zemlji preko leta.

    Fudbaler iz Gane Asamoa Gijan, koji igra za ekipu „Al ain“ u susjednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izrazio je zabrinutost za zdravlje igrača u takvim uslovima i rekao da je ugradnja klima-uređaja jedino rješenje.

    „Klima će tokom Svetskog prvenstva u Kataru biti veoma teška. Postavljanje klima-uređaja na stadione moglo bi da pomogne. Bez njih, mislim da ljudi neće moći da prežive zato što će biti veoma, veoma toplo“, rekao je fudbaler iz Gane Asamoa Gijan.

    Arhitekta Barou kaže da, pod pretpostavkom da se mečevi igraju noću, temeperatura unutar stadiona može da se spusti za oko 20 stepeni Celzijusovih bez uporebe klima uređaja.

    „Nije bitna samo temperatura, nego i relativna vlažnost, kretanje vazduha i vlaga u vazduhu“, rekao je Barou i dodao da se primenom prirodne ventilacije može postići da stadion tokom dana ne apsorbuje vrelinu.

    On je rekao da pažljivo planiranje terena za trening i ostalih objekata ima veliki značaj za smanjenje uticaja vreline.

    „Ako u Kataru izađete na nepokriveni parking na temperaturi od 55 stepeni Celzijusovih, odmah će vam biti potrebna nova odeća. U ovoj zemlji presudno je da su senke dobro raspoređene na prostor između objekata“, zaključio je Barou.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE