Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovoreno osnivanje Istočnoevropske fudbalske lige

    Predstavnici nekoliko fudbalskih klubova dogovorili su danas u Sofiji formiranje Istočnoevropske lige (EEFL).

    Tu inicijativu pokrenuo je bugarski CSKA, koji je bio domaćin prvog radnog sastanka klubova, među kojima se našla i beogradska Crvena zvezda. Idući sastanak održaće se 15. decembra u Bukureštu.
     
    Predsednik CSKA Dimitar Borisov kazao je novinarima da je za troškove takmičenja potrebno 10 miliona evra.
     
    „Osnovni zaključak sastanka je da svi snažno podržavamo osnivanje regionalne lige. Uvereni smo da će ona podići interesovanje i nivo kvaliteta fudbala u zemljama iz kojih dolaze učesnici, kao i finansije klubova“, rekao je Borisov.
     
    Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Lukić ocenio je da će se formiranjem EEFL dobiti takmičenje kvalitetnije od onog u kojem bi učestvovali klubovi iz nekadašnje Jugoslavije.
     
    „Nema dileme da bi ovo takmičenje bilo kvalitetnije od SFRJ lige“, kazao je Lukić.
     
    On je naveo da niko ne opstruira velika evropska takmičenja, niti to želi.
     
    „Cilj nam je da učestvujemo u njima, ali činjenica je da većina klubova koji su došli na sastanak nemaju uspeh u Ligi šampiona ili Ligi Evropa. Došli smo dotle da ta takmičenja postaju kao NBA. Unapred se može znati većina učesnika, a skoro isti klubovi uvek osvajaju trofej“, ocenio je on.
     
    Predsednik Zvezde je formiranje EEFL ocenio kao jednu od drugih mogućnosti, ako se ne ostvari uspeh u Ligi šampiona ili Ligi Evropa, ali i kao izvor finansija.
     
    „Želeli smo alternativno takmičenje, koje će svima koji nemaju 100 miliona evra, omogućiti da i na proleće igraju međunarodne utakmice“, kazao je Lukić.
     

    Pored Crvene zvezde, od klubova iz Srbije, na sastanak u Sofiji bili su pozvani Partizan, OFK Beograd, Rad i Vojvodina. Niko od njihovih predstavnika se, međutim, nije pojavio.
     
    „Ne želimo da nekome namećemo bilo kakvu ideju, ali nadam se da će vremenom shvatiti da je ovo dobar projekat. Mi hoćemo da radimo i ovde vidimo ozbiljne ljude spremne za posao“, istakao je Lukić.
     
    Pored Beograđana i CSKA, u Sofiji su se pojavili još predstavnici Levskog, Beroe, Ludogoreca, kao i delegati ukrajinske i bugarske lige, rumunskog Dinama, turskog Buraspora i azerbejdzanskog Intera iz Bakua. Očekivao se dolazak klubova iz Rusije i Grčke, ali su, prema rečima generalnog direktora CSKA Dragoljuba Simonovića, oni kazali da prvo žele izveštaj sa današnjeg sastanka.
     
    Generalni sekretar crveno-belih Đorđe Stefanović kazao je da će EEFL izaći pred Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i nacionalne saveze tek kada bude imao potpuno spreman projekat.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE