Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dve trećine Britanaca ne zna strane jezike

    Istraživanje je pokazalo da dve trećine Britanaca ne zna ni jednu jedinu reč na stranom jeziku, a petina nije sigurna šta znači francuska reč „bonžur“ (dobar dan), prenosi časopis „Dejli Mejl“.
     
    Rezultati studije potvrđuju ranija saznanja da se Britanci i ne trude da ulože napor i nauče par stranih reči ni kada putuju u inostranstvo, na šta ukazuje činjenica da je 64 odsto ispitanika priznalo da ne zna ni reč na bilo kom stranom jeziku i da govore samo maternji.
     
    Pretpostavlja se da je razlog tome nezainteresovanost, strah da će loše ili nerazumljivo izgovoriti stranu reč i mišljenje da bi domaćini bilo koje druge zemlje trebalo da znaju engleski jezik.
     
    Istraživanje je takođe pokazalo da je samo trećina, njih 34 odsto, ispitanika rekla da bi se potrudili da nauče neku stranu reč ako provodi godišnji odmor van Engleske.
     
    Rezultati dobijeni ovom anketom iznenađuju, jer su učenici u Velikoj Britaniji obavezni da uče strane jezike do 14-te godine među kojima su francuski, nemački i španski. I pored toga, samo jedna od deset osoba se u anketi izjasnila da vlada nekim od tih jezika.
     
    Četvrtina ispitanika je rekla da bi mogla da postavi par svakodnevnih pitanja, 21 odsto je odgovorilo da su ograničeni na reči „zdravo“ i „do viđenja“, a 50 odsto je tvrdilo da mogu da razumeju gotovo sve što im se kaže, ali da ne umeju da odgovore.
     
    Međutim, postoji par fraza koju većina Britanaca zna, a među njima je jedna na španskom – una cerveza por favor(Pivo molim) !

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE