Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova EU direktiva problem za Facebook

    U okviru izmena propisa EU o zaštiti privatnosti korisnika, svi oni koji prikupljaju informacije o svojim korisnicima moraće ubuduće da budu transparentniji oko tog pitanja.
     
    Evropska komisija priprema direktivu po kojoj bi Facebooku, ali i ostalim sajtovima, bilo zabranjeno da deli određene informacije o korisnicima, kao što je, na primer, lokacija, bez njihovog izričitog odobrenja.


    Ona bi na snagu trebalo da stupi u januaru, a ukoliko se Facebook ne bude pridržavao, bez obzira na to da li se informacije nalaze na njihovim serverima van EU, protiv njega će biti pokrenut postupak.

    Kompanije imaju naročitu odgovornost kada su lični podaci njihov glavni ekonomski resurs, rekla je Vivijen Reding, komesarka EU za pravosuđe, i istakla da korisnici moraju znati koji podaci se prikupljaju, u koju svrhu i kome se prosleđuju.

    Ovo se odnosi na sve sajtove, ali naročito društvene mreže, istakla je Reding.

    Facebook je već u više navrata kritikovan zbog načina prikupljanja podataka svojih korisnika i njihovog prosleđivanja oglašivačima. Odgovor na optužbe iz ove kompanije, između ostalog, odnosio se na činjenicu da Facebook ne šalje ime korisnika zajedno s podacima, ali i da ciljano oglašavanje doprinosi boljem iskustvu korisnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE