Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grci razgrabili kuvar sa receptima za krizna vremena

    Koristite crni patlidžan kao zamenu za meso, dugo žvaćite svaki zalogaj jer to stvara osećaj sitosti, ne zaboravite da nakon svakog jela sakupite mrvice u teglu – samo su neki od saveta koji su Grcima pomogli da prežive Drugi svetski rat, a koji su sada okupljeni u knjizi koja je postala hit među Grcima, suočenim sa sve većom nemaštinom kao posledicom teške ekonomske krize.

    Tokom nacističke okupacije, Atinjani su bili prinuđeni da izmišljaju nove načine preživljavanja, a u tome im je pomagala štampa koja je svakog dana objavljivala članke sa svakojakim savetima.

    Istoričarka i profesorka Eleni Nikolaidu provela je 18 meseci prikupljajući recepte i savete za preživljavanje, prelistavanjem više od 6.000 listova objavljenih između 1941. i 1944. godine. Njena knjiga „Recepti gladi“ objavljena je ove godine, a uskoro će se u prodaji naći njeno treće izdanje.

    „Ceo trik je kako preživeti sa gotovo ničim“, kazala je Nikolaidu koja je na ovu temu naišla slučajno pre dve godine dok je radila postiplomske studije o grčkoj ratnoj privredi. „Pročitala sam članak u kojem je autor objašnjavao tehniku sakupljanja mrvica i to mi je dalo ideju“, objasnila je ova Atinjanka, navodeći druge primere poput upotrebe konske potkovice da bi se ojačao đon na cipelama, čuvanje limuna u pesku ili lovu mačaka i pasa lutalica po ulicama grada.

    „Ljudi su smišljali razne načine kako da prevare svoje gladne stomake. Jedan od saveta je bio da se svaki zalogaj što sporije žvaće kako bi se stekao osećaj sitosti“, rekla je ona.

    Zlopaćenje naroda za vreme rata, tokom kojeg je od gladi umrlo 300.000 ljudi, ipak nema mnogo veze sa sadašnjom krizom, ma koliko ona bila ljudima teška. Iako je sve više zatvorenih prodavnica i beskućnika, atinski kafići su i dalje puni, a ulicama tutnje novi automobili.

    „Okolnosti su naravno bile daleko teže, ali i danas ima dece koja odlaze u školu gladna, majki koje treba da skuvaju ručak od svega nekoliko namirnica“, kazala je Nikolaidu, u čijoj se knjizi mogu naći mnogi jednostavni recepti kao što su „faširane šnicle“ od pšenične krupe i sladak kupus sa rendanim kestenom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE