Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sa kandidaturom za članstvo u EU menja se i status naših fudbalera

    Ako Savet ministara Evropske unije u petak u Briselu donese odluku da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, počeće novo razdoblje i za naš najpopularniji sport. Naime, srpski fudbaleri će u tom slučaju izgubiti status stranaca u zemljama Unije i dospeće na takozvanu listu “B komunitaraca”, što će im omogućiti mnogo lakšu realizaciju transfera u sve zemlje zapadne Evrope.

    – Ukoliko Srbija u petak dobije status kandidata, naši fudbaleri će vrlo brzo imati isti tretman kakav su dobili Hrvati još 2005. godine. Drugim rečima, biće im olakšan dolazak u klubove iz zemalja Evropske unije, u kojima će posle samo šest meseci boravka gubiti status stranca – kaže Zoran Stojadinović, renomirani fudbalski agent s licencom FIFA.
     
    Stojadinović pojašnjava po kojem principu će se menjati tretman igrača s naših prostora kad Srbija postane kandidat za članstvo u EU.

    – Važno je znati da će prilikom samog transfera morati da se ispune uslovi o broju stranaca u određenoj zemlji. Konkretno u Španiji, gde je limit po klubu tri fudbalera van EU, srpski igrač će moći da potpiše jedino u slučaju da postoji upražnjeno mesto stranca. Ali, već posle šest meseci provedenih u toj zemlji, automatski mu se dodeljuje status “domaćeg” fudbalera.

    Ovaj propis bi mogao da zaživi samo nekoliko meseci po dobijanju statusa kandidata, odnosno već tokom proleća, s tim da bi na snagu stupio od letnjeg prelaznog roka 2012.

    – Bio bi to veliki podstrek za sve srpske fudbalere jer više ne bi zauzimali mesto stranaca. Verujem da bi mogućnost za realizaciju transfera u lige zapadne Evrope porasla bar za 50 odsto. Konkretno, u Španiji bi se drastično promenila situacija – kaže Zoran Vekić, menadžer svetske reputacije.

    Upravo u Španiji bi se, prema mišljenju obojice sagovornika, značajno otvorila vrata, jer su srpski fudbaleri mahom jevtini u evropskim razmerama.

    – Prema propisima u Španiji, stranac mora da igra 10 godina u ovdašnjem takmičenju pre nego što dobije državljanstvo. S obzirom na to da Južnoamerikanci posle dve godine radnog odnosa dobijaju pasoš, onda ostali stranci moraju biti zaista kvalitetni, da prave razliku, a to sve zajedno predstavlja kočnicu za naše igrače. Približavanjem EU ova barijera bila bi prevaziđena i Španija bi ponovo postala dostupna za Srbe – smatra Vekić.

    Odluku iz Brisela sada će verovatno s velikim nadanjima iščekivati i igrači i menadžeri. Status kandidata širom otvara i fudbalska vrata u Evropu.

    I klubovi na dobitku
     
    Srpski klupski fudbal jedini bi mogao da ispašta, pošto bi otvaranje vrata zemalja EU dovelo do još većeg odliva mladih fudbalera iz naše zemlje.
     
    – Tačno je da bi odlazilo više fudbalera, ali će i klubovi zarađivati više nego danas. Realno, u Srbiji se živi od prodaje fudbalera, a ne od TV prava, marketinga ili prodaje ulaznice, a u Evropi kao i da ne igramo. Zato, smatram da bi i klubovi u našoj zemlji bili na dobitku – kaže Stojadinović.

    Premijer liga bey promena

     
    Promene u statusu naših fudbalera jedino se ne bi odrazile na Premijer ligu. Naime, prema engleskim propisima, samo punopravni članovi EU mogu da dolaze kao domaći fudbaleri, dok za ostale i dalje važi propis o 70 odsto odigranih utakmica za reprezentaciju u prethodnih godinu dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE