Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbolji načini da spasite čizme od propadanja

    Zabrinuti ste da biste ove zime zbog vremenskih uslova mogli uništiti svoje najdraže čizme? Zabrinuti ste s razlogom! Nakon kupovine novih čizama, niko ne želi da razmišlja o troškovima popravke.
     
    Bil Begal, specijalista za restauraciju tkanina, ponudio je nekoliko odličnih rešenja koja će nam svakako pomoći da pravovremeno zaštitimo svoju obuću tako da sledeće godine ne moramo ponovo kupovati novu.

    Koža:
     
    Kako biste se pripremili za sneg i bljuzgavicu, na tržištu postoje mnogi sprejevi za impregnaciju, koji odlično štite kožnu obuću i čine je otpornijom na vodu, sneg i ostale vremenom prouzrokovane uticaje. Kada kupite sprej, prvo ga testirajte na maloj površini kako biste se uverili da neće oštetiti kožu.

    Ako se vaša kožna obuća smoči, nikako je i nipošto nemojte sušiti fenom. Vrućina će stvrdnuti i napraviti pukotine u inače prirodno mekanoj koži. Umesto toga, koristite drvene uloške za cipele ili ih jednostavno napunite novinskim papirom kako biste održali njihov prirodni oblik, dok se suše na sobnom vazduhu.

    Ako su vaše kožne cipele ili čizme umrljane soli koju su ‘komunalci’ posuli po putu zbog snega, kap ili dve sirćeta utrljajte na ciljana mesta kako biste ‘izbrisali’ nastalu štetu. Osim toga, čizme ništa neće učiniti naizgled novijima i svežijima kao pasta za poliranje cipela.
     
    Izrazito mekana koža:
     
    Naziva se još jelenja ili koža antilope, a reč je o jako mekanoj koži od koje se prvenstveno prave mekane, nežne cipele ravnog đona. Kako su izrazito osetljive, i time veoma teške za održavanje, one su prvenstveno namenjene za lepo vreme, a nikako ne za zimske uslove. Ako imate čizme od ovakve kože, nikako ih nemojte premazivati vodootpornim lakom, jer će on potpuno izmeniti teksturu ovog materijala.
     

    Pokušajte da izbegavate da ih nosite kada pada kiša ili je sneg, a ako se s njima sasvim slučajno zateknete u nevremenu, najbolja stvar koju možete uraditi jeste da ih pustite da se osuše prirodno i polagano. Obrišite so i prljavštinu s njih, napunite ih novinskim papirom kako bi on upio suvišnu vlagu i pomogao u održavanju prvotnog oblika čizama, a nakon što se osuše čizme, iščetkajte za to posebnom četkom kako biste im povratili prirodnu i normalnu teksturu.
     
    Lakirane cipele:
     
    Kada je reč o vašem najdražem paru kožnih štikli, bilo da su napravljene od lakom premazane kože ili plastike, koristite vlažnu krpu kako biste obrisali mrlje ili vlažna područja. Za izrazito umrljana mesta možete koristiti malo pene za brijanje ili deterdžent za pranje posuđa kako biste ih u potpunosti očistili, ali pre toga testirajte postupak na maloj površini kako biste se uverili da ti proizvodi neće štetiti cipelama. Za dodatan sjaj na cipele pomoću tkanine utrljajte malu količinu vazelina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE