Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Neoboder od 188 metara biće nov orijentir Varšave

    Arhitektonski biro „Schmidt hammer lassen architects“ osvojio je međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje poslovnog nebodera od 188 metara visine koji će od 2016. godine krasiti finasijski distrikt centralne Varšave u Poljskoj.

    Početak izgradnje nebodera od 60.000 metara kvadratnih planiran je za narednu godinu. Zameniće postojeću Ilmet zgradu i izdvajaće se kao moderni orijentir jasno identifikovan u varšavskom horizontu svojim jedinstvenim, elegantnim, oblikom i izgledom.

    Objekat se sastoji od tri pojedinačno stepenasta pravougaona volumena sa sve većim visinama ka istoku. Fasada stvara suptilni ritam u gradskom pejzažu tako što se lagano pomera unutra i ka spolja, dok nagnute linije krovova čuvaju optimalne svetlosne uslove sussednim objektima.
     
    Projekat nebodera pruža prostornu povezanost između krova i uličnog nivoa. Lobi, koji se nalazi u uličnom nivou, sa svojim spektakularno oblikovanim plafonom, korespondira sa nagnutim oblikom krova, što sve čini da se zgrada dojima kao skulpturalni objekat.

    Otvoreni lobi omogućava stanovnicima Varšave da prođu kroz i u objekat, spajajući trg i park ispred nebodera sa dvorištima istorijskih stambenih kuća koje se nalaze na jugu. Neboder pruža niz atraktivnih javnih prostora i služi da dopni istaknuto mesto objekta, kao i celog okružujućeg komšiluka.
     
    Zgrada je projektovana da smanji potrošnju energije sa ciljem kvalifikovanja za sertifikate najvišeg nivoa održivosti kao što su BREEAM Excellent ili LEED Gold status. Modularni fasadni sistemi sa elementima stakla od poda do plafona, obezbeđuju visok nivo transparentnosti, kao i punu integraciju senki i reflekciju svetlosti roletna.

    Nagnute krovne površine su opremljene sa fotonaponskim ćelijima i elementimi za sakupljanje kišnice. Ukupni pristup održivoj gradnji je kombinacija upravljanja inteligentne zgrade i smanjenja tehničkih instalacija korišćenjem pasivnih elemenata gradnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE