Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka proizvodi duplo više automobila nego SAD

    Nemačka proizvodi duplo više automobila od SAD i njeni radnici zarađivali su dva puta više od američkih, pokazala je najnovija analiza koju je objavio internet portal „Autoguide“
     
    Lane je u Nemačkoj izrađeno 5,5 miliona vozila i radnici u proizvodnji kola su primali u proseku 67,14 dolara na sat. U SAD je situacija sasvim drugačija. Američke auto-kuće u 2010 su proizvele 2,7 miliona kola, a prosečna plata zaposlenih u autoindustriji iznosila je 33,77 dolara po satu.

    U analizi se navodi da u Nemačkoj autokompanije posluju u ambijentu u kome se „trka vodi do dna“, dok se u SAD takvo nadmetanje ne ohrabruje. To znači, kako se kaže, da je cilj nemačkog sindikata IG Metali, nasuprot Ujedinjenim sindikatima autoindustrije u SAD, da se obezbede veće zarade i zadovoljavajući uslovi rada. Svi zaposleni radnici u autoindustriji Nemačke su članovi sindikata IG Metali.
     
    Oni mogu da štrajkuju ako to odluče, ali ne moraju to da čine zbog opšteg sistema rešavanja konflikata. Glavna razlika u odnosima između sindikata i uprava kompanije u dvema moćnim privredama jeste ta da u SAD odnosi počivaju na suparništvu, a u Nemačkoj se razvijaju na osnovu saradnje, istice se u analizi.
     
    Zaposleni u istoj autokompaniji, u SAD imaju manje zarade, nego u Nemačkoj. Na primer, zaposleni u „Volkswagenovoj“ američkoj fabrici Katanoga dobijaju 14,50 dolara na sat, a posle tri godine, zarada se povećava na 19,50 dolara na sat. Ili, BMW, koji ima pogon u Spartanburgu, u Južnoj Karolini, takođe je prihvatio pravila nagrađivanja zaposlenih koja važe na lokalnom tržištu, što znači da radnici iste kompanije, u SAD imaju manje zarade nego u Njemačkoj.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE