Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ubili su ih rođeni izumi

    Retki su ljudi čije su vizije, znatiželja i znanje doneli korist ovom svetu. Nekim su želja i potreba da realizuju svoje ideje skatili živote – ubili su ih rođeni eksperimenti.

    Henri Smolinski. Inženjer kojeg je ceo život opsedala ideja da konstruiše kola koja lete. Dao je otkaz u firmi u kojoj je radio kako bi se priključio Advanced Vehicle Engineers, firmi koja je imala istu viziju i koje je sa reči prešla na dela. Smolinski je pristao na probni let prototipa ove letilice koja je bila spoj aviona Cesna i Forda Pinto. Poginuo je na ovoj probi zajedno sa pilotom. Avionski deo se jednostavno odvojio od kola.

    Franc Rajhelt. Bio je krojač kome je očigledno bilo tesno u krojačkoj radionici. Maštao je da sašije padobran i pobedi silu gravitacije. U njegovo vreme avion je bio relativno nov izum i Rajhelt je već razmišljao o tome kako bi pilot mogao da se spasi ako motor aviona zakaže. Svoj padobranski izum je sam probao sa Ajfelovog tornja i neslavno završio život.

    Horas Louson Hunli. Bio je advokat i to onaj kome su podmornice bile opsesija. Učestvovao je u konstruisanju tri američke podmornice i jedna od njih mu je odnela život. Zajedno sa sedmoricom članova posade njegova je kreacija potonula, ali nije uspela da izroni. Tu istu podmornicu konfederacija je izvukla i još jednom pokušala plovidbu. Ovoga puta su uspeli, ali sa drugom posadom.

    Tomas Migli Džunior bio je hemičar veoma ugledan i cenjen. Poznat je po istraživanjima sa tetraetil olovom (za motore sa unutrašnjim sagorevanjem) i freonom. U jednoj od konferencija za štampu kako bi dokazao da je supstanca bezopasna, polio se tetraetil olovom i udisao ga 60 sekundi. Mnogi misle da je umro od posledica trovanja. Međutim, ubio ga je njegov drugi izum koji je konstruisao kako bi sebi olakšao bolničke dane. Imao je virus koji ga je vezao za krevet i sistem konopaca i opruga pomagao mu je da ustaje. Našli su ga ugušenog i obmotanog u konopcima.

    Mariju Kiri su ubile njene radioaktivne supstance kojima je posvetila gotovo ceo svoj život i zbog čega je zaslužila Nobelovu nagradu. Otkrila je polonijum i radijum koji su joj presudili.

    Valerijan Abakovski, ruski inovator. Dizajnirao je brzi Aerovagon motor za vozove. Ovo je bio avio motor i imao je propelere. Osnovna funkcija ovog voza bila je da prevozi ruske državnike iz Moskve u druge gradove Rusije. Na probi je voz izleteo sa šina i njegov tvorac je poginuo sa članovima posade. Loša procena.

    Perilos Atinjanin. Bio je vajar koji je bio zaokupljen patentom koji bi uspešno i veoma bolno ubijao kriminalce. Dizajnirao je bronzanog bika u čiju bi se unutrašnjost vezao osuđeni, zapalila vatra ispod i ovaj bi dugo goreo do smrti. Poenta je da iz nozdrva bika izbija dim i krici kroz usne otvore. Tako bi bik delovao živo. Perilos je patent ponudio tiraninu sa Sicilije koji bi ga za isti nagradio. Kako bi demonstrirao svoj izum, ušao je u bika, tiranin ga je zatvorio na kvarno i upalio vatru. Inovator je goreo, ali ne do smrti. Sicilijanac ga je poluživog bacio sa litice i patent dobio za džabe.
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE